Τον «πονοκέφαλο» της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου, εν μέσω συγκεντρώσεων και συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία καλούνται να λύσουν οι αρχές στη Γαλλία, ενώ ανάλογα σχέδια καταστρώνει και το Μπάκιγχαμ.
Πηγή των βρετανικών ανακτόρων παραδέχθηκε ότι οι διαδηλώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τα σχέδια για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου από την ανάληψη του θρόνου, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και δεχόμαστε συμβουλές από το υπουργείο Εξωτερικών και τη γαλλική πλευρά», είπε η πηγή. «Πιθανόν να επηρεαστούν θέματα επιμελητείας».
Την ίδια ώρα, βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν ακύρωση της επίσκεψης. «Απίστευτο! Θα έχουμε τον Εμανουέλ Μακρόν, τον μονάρχη, που πρόκειται να υποδεχτεί τον βασιλιά Κάρολο τον Γ’ στις Βερσαλλίες», είπε η Σαντρίν Ρουσό, βουλευτής του κόμματος των Οικολόγων. «Φυσικά και θα πρέπει να ματαιώσει την επίσκεψή του. Είναι στ’ αλήθεια προτεραιότητα να υποδεχτεί τον Κάρολο Γ’ στις Βερσαλλίες;», πρόσθεσε.
Το ταξίδι
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, ο βασιλιάς Κάρολος πρόκειται να μεταβεί την Κυριακή στη Γαλλία. Το ταξίδι του περιλαμβάνει επίσκεψη στο μουσείο Ορσέ και δείπνο στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Περιλαμβάνει ακόμη εκδηλώσεις στην Αψίδα του Θριάμβου προτού αναχωρήσει με τρένο για την πόλη Μπορντό.
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του βασιλιά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Την ίδια ώρα, η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό, μετά την επιβολή των αυξήσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τον Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε χρήση ειδικών συνταγματικών διατάξεων.
Χθες Τρίτη πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και οδοφράγματα σε διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά την έκτη νύχτα συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία. Διαδηλωτές έχουν ήδη συγκρουστεί με την αστυνομία στις Βερσαλλίες, ενώ η αστυνομία τους εμπόδισε να προχωρήσουν προς το κτίριο αυτό που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα στη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ’ .
Παράλληλα, οι κυλιόμενες απεργίες έχουν επηρεάσει τον τομέα πετρελαίου της χώρας, τις δημόσιες μεταφορές και την αποκομιδή απορριμμάτων, κυρίως στο Παρίσι, ενώ είναι οι πλέον σοβαρές μετά τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.