Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει «επίσημη επίσκεψη» στην Κίνα από τις 5 ως τις 8 Απριλίου, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με σκοπό κυρίως να «εργαστεί» με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίγνκ «για την επιστροφή της ειρήνης» στην Ουκρανία.
Το ταξίδι του Μακρόν είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε μόλις χθες Παρασκευή τις ακριβείς ημερομηνίες, τις περιοχές που θα επισκεφθεί και τους στόχους του.
«Προσηλωμένος στη διατήρηση ενός συνεχούς και απαιτητικού διαλόγου με την Κίνα», ο Μακρόν θα μεταβεί στο Πεκίνο και την επαρχία Γκουανγκτζόου.
«Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας θα έχουν συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία με στόχο να εργαστούν προς την αποκατάσταση της ειρήνης και αυτό στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», επεσήμανε η γαλλική προεδρία.
Το Πεκίνο παρουσίασε τον Φεβρουάριο ένα κείμενο 12 σημείων, το οποίο ζητούσε τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη σύγκρουση.
Ειρήνη μόνο με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει θετική την πρωτοβουλία της Κίνας, αλλά έχει υπογραμμίσει ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
Εξάλλου η Γαλλία επιθυμεί να πιέσει την Κίνα, η οποία δεν έχει επικρίνει ποτέ δημοσίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να ασκήσει την επιρροή της στη Μόσχα ώστε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.
Τι ανακοίνωσε το Ελιζέ
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μακρόν και Σι θα συζητήσουν «για τις διεθνείς κρίσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την ένταση στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού».
«Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: τα στρατηγικά ζητήματα και τις διεθνείς κρίσεις, τη συνεργασία μπροστά στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και τις οικονομικές σχέσεις».
Όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες η φον ντερ Λάιεν θα είναι παρούσα «σε μέρος του προγράμματος», στο όνομα της «ευρωπαϊκής ενότητας», «βασική προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση μιας ισορροπημένης σχέσης συνεργασίας με την Κίνα».
Εξάλλου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκφωνήσει την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ομιλία για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ