Διεθνή

Politico: Στο στόχαστρο των βελγικών υπηρεσιών πληροφοριών και η Huawei – Φόβοι για κινεζική κατασκοπεία

Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου εξετάζει εξονυχιστικά τις δραστηριότητες του τεχνολογικού γίγαντα της Huawei, καθώς εντείνονται οι φόβοι για κινεζική κατασκοπεία γύρω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται το Politico και τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Τους τελευταίους μήνες, η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου (VSSE) ζητά από πρώην υπαλλήλους του τμήματος λόμπι της εταιρείας στην «καρδιά» των Βρυξελλών, να επικοινωνήσουν με στελέχη της. Αξιωματούχοι ασφαλείας εξετάζουν πώς η Κίνα θα μπορούσε να εργαλειοποιεί μη κρατικούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων υπαλλήλων στο τμήμα λόμπι της Huawei στις Βρυξέλλες – για να προωθήσει τα συμφέροντα του κινεζικού κράτους και του κομμουνιστικού κόμματός του στην Ευρώπη, δήλωσαν πηγές στο Politico, που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Ο έλεγχος των δραστηριοτήτων της Huawei στην ΕΕ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εταιρείες που διατηρούν δεσμούς με την Κίνα. Βρετανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Τσέχοι και Σκανδιναβοί αξιωματούχοι – καθώς και λειτουργοί της ΕΕ – έχουν κληθεί να μην χρησιμοποιούν την εφαρμογή TikTok στα τηλέφωνα εργασίας, καθώς υπάρχει ανησυχία πως η κινεζική νομοθεσία περί ασφάλειας υποχρεώνει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας να παραδίδουν δεδομένα.

Ο έλεγχος έρχεται επίσης εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για επιρροή ξένων κρατών στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ – ένα φαινόμενο που αποκαλύφθηκε και στο πρόσφατο σκάνδαλο Qatargate, όπου το Κατάρ προσπάθησε να ασκήσει επιρροή στις Βρυξέλλες μέσω δωροδοκιών και δωρεών ενδιάμεσων οργανισμών.

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας του Βελγίου αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών. Εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε ότι η εταιρεία δεν γνώριζε πως το προσωπικό του γραφείου της εταιρείας στις Βρυξέλλες ανακρίθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών.

Οι Βέλγοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών θέλουν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν άμεσοι δεσμοί μεταξύ του κινεζικού κράτους και του γραφείου της Huawei στις Βρυξέλλες, ανέφεραν πηγές στο Politico. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρόσθεσαν, έχουν οι εκπρόσωποι της Huawei που ενδέχεται να κατείχαν στο παρελθόν θέσεις σε θεσμικά όργανα των Βρυξελλών με πρόσβαση σε δίκτυο επαφών στην ΕΕ.

Δυτικοί ανησυχούν για το κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να εργαλειοποιηθεί ή να πιεστεί από την κινεζική κυβέρνηση για να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα από δυτικά κράτη.

Τα γραφεία λόμπι της Huawei στην ΕΕ – το ένα έχει την έδρα του μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου και το άλλο αποτελεί ένα «κέντρο διαφάνειας κυβερνοασφάλειας» κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ – ήταν μια σημαντική δύναμη πίεσης στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ την τελευταία δεκαετία.

Οι πιο πρόσφατες εταιρικές εκθέσεις, τοποθετούν την εταιρεία μεταξύ των 30 εταιρειών που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για λόμπι στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, με δηλωμένη μέγιστη δαπάνη 2,25 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2018 – στην αρχή της γεωπολιτικής καταιγίδας που έπληξε την εταιρεία – είχε μπει στην δεκάδα των εταιρειών που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για λόμπι στις Βρυξέλλες.

Η Huawei έχει τονίσει ότι είναι ανεξάρτητη από το κινεζικό κράτος. «Η Huawei είναι μια εμπορική επιχείρηση», είπε ένας εκπρόσωπος. Ερωτηθείς εάν η εταιρεία ελέγχει ποιο από το προσωπικό της είναι μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο εκπρόσωπος είπε: «Δεν ρωτάμε ούτε επεμβαίνουμε στις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις των εργαζομένων. Αντιμετωπίζουμε κάθε εργαζόμενο το ίδιο ανεξάρτητα από το φύλο, την κοινωνική τους θέση, την αναπηρία, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο».

Δημοφιλέστερα

To Top