Οικονομία

Οι 5 ελληνικές startups που εξασφάλισαν χρηματοδότηση κόντρα στο κλίμα – Πόσα κεφάλαια κατάφεραν να συγκεντρώσουν

Στα «ραντάρ» επενδυτών -Ελλήνων, αλλά και ξένων- συνεχίζει να βρίσκεται η εγχώρια startup σκηνή, προσελκύοντας και το νέο έτος σημαντικά κεφάλαια, τα οποία ως επί το πλείστον κατευθύνονται προς αναπτυξιακούς σκοπούς. Ειδικότερα, κόντρα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που αναγκάζει πολλούς διαχειριστές να πατήσουν φρένο στα όποια επενδυτικά τους σχέδια εν αναμονή αντιστροφής του κλίματος, πέντε ελληνικές startups – Instacar, Hack The Box, Wikifarmer, Prosperty και BibeCoffee – κατάφεραν μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 να τινάξουν στον αέρα τη χρηματοδοτική μπάνκα, ανακοινώνοντας μεγάλους γύρους χρηματοδότησης.

Instacar/(55 εκατ. ευρώ)

Αν και μετρά κάτι παραπάνω από τρία χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 2018 και έκανε επίσημο λανσάρισμα της υπηρεσίας του τον Σεπτέμβριο του 2019, το Instacar των Αντώνη Σαμοθράκη και Αντώνη Ζώη έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη ισχυρών ονομάτων του επιχειρείν, αλλά και του venture capital, σηκώνοντας σημαντικά κεφάλαια. Πριν από λίγες ημέρες, η startup ολοκλήρωσε ακόμη έναν κύκλο χρηματοδότησης, ύψους 55 εκατ. ευρώ, από την Autohellas, τον Ομιλο Olympia, το Velocity.Partners και το Elikonos 2 SCA SICAR. Στόχος της ομάδας που έχει ταυτίσει το όνομά της με το ευέλικτο leasing οχημάτων είναι αφενός η αύξηση του στόλου, ξεπερνώντας τα 5.000 οχήματα μέσα στο 2023, αφετέρου, η είσοδος σε νέες αγορές, αρχής γενομένης από τη Ρουμανία και την Πορτογαλία.

Hack The Box/(55 εκατ. δολάρια)

Συνολικά κεφάλαια, ύψους πέριξ των 70 εκατ. δολαρίων, έχει αντλήσει μέχρι σήμερα η Hack the Box, η startup που ίδρυσαν το 2017 οι Χάρης Πυλαρινός, Τζέιμς Χούκερ και Αρης Ζηκόπουλος, προκειμένου να κάνουν πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, στις αρχές Γενάρη, η ομάδα συγκέντρωσε 55 εκατ. ευρώ, με το αμερικανικό private equity Carlyle Group, το οποίο διαχειρίζεται συνολικά 369 δισ. δολάρια, να ηγείται αυτού, αποκτώντας μάλιστα και υψηλό μειοψηφικό ποσοστό. Κεφαλαιακή -και όχι μόνο- στήριξη στη startup παρέχουν, επίσης, επενδυτές όπως οι Paladin Capital Group, Marathon Venture Capital, Osage University Partners, Brighteye Ventures και Endeavor Catalyst Fund. Mε τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση η Hack the Box σχεδιάζει να ενισχύσει το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και το «αποτύπωμά» της στην αγορά των ΗΠΑ.

Wikifarmer/(5 εκατ. ευρώ)

Εχει χαρακτηριστεί ως η «Wikipedia των αγροτών» και όχι άδικα, αφού το Wikifarmer που ίδρυσαν το 2017 οι Πέτρος Σάγκος, Χάρης Παριανός και Ηλίας Σούσης έχει ως σκοπό να ενδυναμώσει και να εκπαιδεύσει τους αγρότες σε όλο τον κόσμο, ενώ, παράλληλα, τους συνδέει με την ανοιχτή αγορά για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε δίκαιες τιμές. Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η startup σήκωσε κεφάλαια ύψους 5 εκατ. ευρώ, από παλαιούς (Metavallon VC και Ματίας Κάμπραντ, γιος του ιδρυτή της IKEA) και νέους επενδυτές (οι Γερμανοί της Point Nine, αλλά και ο συνιδρυτής της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης). Μέρος των χρημάτων θα διατεθούν για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των προϊόντων, μέσα από συμφωνίες με μεταφορικές που θα εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές σε αγοραστές αλλά και παραγωγούς, αλλά και για την προσφορά ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για πιο εύκολες πληρωμές.

Prosperty/(2,6 εκατ. ευρώ)

Οραμά τους ήταν να μετασχηματίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν, πωλούν, ενοικιάζουν και διαχειρίζονται ακίνητα. Ο λόγος για τους Αντώνη Μαρκόπουλο, Νίκο Πατσιόγιαννη και Αντώνη Δεσποτάκη, οι οποίοι το 2020 ίδρυσαν την Prosperty και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία χρηματοδότηση pre-seed, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και μία seed, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ και δη, από τρία VC Equifund (Velocity, Metavallon, BigPi). Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης η startup πρόσθεσε ακόμη 2,6 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, θέτοντας ως στόχο, από τη μία, το άνοιγμα της βεντάλιας των προσφερόμενων υπηρεσιών, κάνοντας άνοιγμα στη διαμεσολάβηση στεγαστικών δανείων, και από την άλλη, την περαιτέρω επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά και συγκεκριμένα σε Ιταλία και Ισπανία.

BibeCoffee/(2,1 εκατ. ευρώ)

Χρηματοδότηση ύψους 2,1 εκατ. ευρώ άντλησε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου η BibeCoffee, που μέσω μιας πλατφόρμας τηλεμετρίας μετατρέπει σε «έξυπνες» τις απλές μηχανές του καφέ. Ειδικότερα, σχεδόν έναν χρόνο μετά τον τελευταίο seed γύρο, οπότε και σήκωσε 2 εκατ. ευρώ, η startup των Παναγιώτη Βρεττού, Κώστα Σιγάλα και Βασίλη Αποστολόπουλου κέντρισε το ενδιαφέρον της Eleven Ventures, με έδρα τη Σόφια, ενώ «παρών» στα σχέδια της ομάδας δήλωσαν τόσο οι υφιστάμενοι επενδυτές Venture Friends και Uni.fund, όσο και στρατηγικοί επενδυτές με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ. Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να αξιοποιηθούν τόσο για την ανάπτυξη white-label λύσεων για τους κατασκευαστές μηχανών καφέ, όσο και για την περαιτέρω επέκταση σε ΗΠΑ και Ασία.

Δημοφιλέστερα

To Top