Η Κολομβία κατέγραφε κατά μέσον όρο ένα θύμα νάρκης κατά προσωπικού κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών και κατατάσσεται έκτη στον κατάλογο των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τα όπλα του είδους σε παγκόσμια κλίμακα, με πάνω από 12.300 νεκρούς και τραυματίες το διάστημα αυτό, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ανεξάρτητη αρχή.
«Από το 1990 ως το 2022, καταγράφτηκαν συνολικά στην Κολομβία 12.322 θύματα (σ.σ. νεκροί και τραυματίες) χερσαίων ναρκών, όπλου χρησιμοποιούμενου από πολλές ένοπλες οργανώσεις» στην εμφύλια σύρραξη που αιματοκυλίζει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής για πάνω από μισό αιώνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητης δημόσιας αρχής αρμόδιας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αντάρτες, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί και συμμορίες που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών χρησιμοποιούν γενικά τέτοια όπλα για να προστατεύουν εδάφη τους ή ζώνες επιρροής τους, καθώς και παράνομες καλλιέργειες, ιδίως κόκας.
«Είναι αδύνατο να φανταστούμε μια ειρηνική χώρα όσο υπάρχουν ακόμα νάρκες κατά προσωπικού, πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στον τόπο μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την σύρραξη», σχολίασε ο Συνήγορος του Λαού, ο Κάρλος Καμάργο.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ κατά των ναρκών (UNMAS), η Κολομβία ήταν το 2021 μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις νάρκες σε παγκόσμια κλίμακα, με 152 καταγεγραμμένα συμβάντα, πίσω από το Αφγανιστάν, την Υεμένη, τη Νιγηρία, το Μαλί και το Ιράκ.
Στην Κολομβία, σχεδόν τα μισά (το 47%) από τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα που αποδόθηκαν σε νάρκες την ίδια χρονιά καταγράφτηκαν στην επαρχία Ναρίνιο (νοτιοδυτικά), όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις παράνομων καλλιεργειών κόκας στον κόσμο. Η χώρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην υφήλιο ως προς την εξαγωγή κοκαΐνης.
Κατά την κολομβιανή κυβέρνηση, 491 από τους 1.100 δήμους της χώρας είναι πλέον εντελώς απαλλαγμένοι από τις νάρκες. Συνολικά, το 78% της επικράτειας θεωρείται πως δεν αντιμετωπίζει πια σήμερα κίνδυνο από αυτή τη μάστιγα.
Το 2022, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατέγραψε 41 θύματα ναρκών κατά προσωπικού.
Παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν το 2016 η τότε κυβέρνηση και η πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, η βία συνεχίζεται στην Κολομβία.
Η οργάνωση, σήμερα πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στο κοινοβούλιο, συμμετέχει στην άρση ναρκοπεδίων σε περιοχές όπου δρούσε όταν πολεμούσε εναντίον του κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ