*Γράφει ο Νόαμ Κατσ
Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να χρησιμεύσουν ως ισχυρά πολιτικά όργανα που υποκινούν τη βία και ωφελούν εκείνους που τις διαδίδουν, όπως την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Οι πρόσφατες φρικτές επιθέσεις στο Ισραήλ καταδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες της υποκίνησης στη βία από παλαιστινιακές ομάδες.
Αν κάποιος εξακολουθεί να αναρωτιέται ποιες είναι οι συνέπειες της χρήσης ψεμάτων για την υποκίνηση της τρομοκρατίας, δεν χρειάζεται να κοιτάξει πέρα από τις φρικτές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής. Δύο Ισραηλινές γεννημένες στο Λονδίνο, η 15χρονη Rina και η 20χρονη αδερφή της Maia, δολοφονήθηκαν και η μητέρα τους Lucy τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν Παλαιστίνιοι τρομοκράτες γάζωσαν το αυτοκίνητο της οικογένειας με σφαίρες. Εκείνο το απόγευμα, μια επίθεση εμβολισμού με αυτοκίνητο στον παραλιακό περίπατο του Τελ Αβίβ σκότωσε τον Alessandro Parini, έναν 35χρονο δικηγόρο από τη Ρώμη, και τραυμάτισε επτά πεζούς, όλοι τουρίστες από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, ένας ιερός τόπος για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, έχει αποτελέσει εδώ και πολύ καιρό σημείο ανάφλεξης για αντιπαραθέσεις. Αβάσιμοι ισχυρισμοί σχετικά με τον χώρο έχουν χρησιμοποιηθεί για να πυροδοτήσουν τη βία κατά των Εβραίων για περισσότερο από έναν αιώνα. Στη δεκαετία του 1920, το ψεύδος του Haj Amin al-Husseini ότι το τζαμί al-Aqsa κινδύνευε πυροδότησε μια σειρά αραβικών ταραχών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους και περιορισμούς στην εβραϊκή μετανάστευση.
Από τότε, Παλαιστίνιοι ηγέτες και θρησκευτικές προσωπικότητες έχουν εφεύρει δήθεν απειλές για το Τζαμί, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, για να υποκινήσουν την τρομοκρατία, να εμπνεύσουν εξεγέρσεις, να προκαλέσουν ένοπλες εχθροπραξίες και να επιτύχουν πολιτικούς στόχους. Αυτό το μοτίβο επανεμφανίστηκε πρόσφατα όταν ακτιβιστές και υποστηρικτές της Χαμάς οχυρώθηκαν μέσα στο τέμενος al-Aqsa, οπλισμένοι με πυροτεχνήματα και αιχμηρά αντικείμενα. Ανάγκασαν την αστυνομία να επέμβει για να προστατεύσει τους Εβραίους πιστούς στο Δυτικό Τείχος και να επιτρέψει την ειρηνική μουσουλμανική προσευχή στο τζαμί.
Χρησιμοποιώντας τον ψευδή ισχυρισμό ότι το τζαμί al-Aqsa ήταν σε κίνδυνο, η Χαμάς επέκτεινε την επίθεσή της. Τριάντα τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο με τη συγκατάθεση της Χεζμπολάχ, με στόχο ισραηλινές κοινότητες στη Δυτική Γαλιλαία. Μετά τη μετρημένη απάντηση του Ισραήλ, ρουκέτες από τη Γάζα στόχευσαν Ισραηλινούς αμάχους κοντά στα νότια σύνορα και η συχνότητα των θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων αυξήθηκε.
Η παρουσίαση μιας υποτιθέμενης εβραϊκής απειλής για το al-Aqsa είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας υποκίνησης κατά του Ισραήλ. Αυτή η υποκίνηση έχει χρησιμοποιηθεί για να παρακινήσει τους Παλαιστίνιους να δολοφονήσουν Ισραηλινούς και να διαιωνίσουν τη σύγκρουση. Τα τελευταία χρόνια, μια άλλη πτυχή της υποκίνησης που σχετίζεται με το al-Aqsa στοχεύει να τερματίσει τις επισκέψεις Εβραίων στο Όρος του Ναού, τον ιερότερο τόπο τους. Οι Εβραίοι επισκέπτες συχνά κατηγορούνται λανθασμένα ότι «εισέβαλαν» και «βεβήλωσαν» τον χώρο τροφοδοτώντας περαιτέρω τη βία και κάνοντας τους παλαιστίνιους νέους να πιστεύουν ότι η υπεράσπιση του al-Aqsa από κατασκευασμένες ισραηλινές επιθέσεις είναι θρησκευτικό τους καθήκον.
Στην πραγματικότητα, οι επισκέψεις Εβραίων πραγματοποιούνται με σεβασμό και με αυστηρούς περιορισμούς. Οι Εβραίοι δεν επιτρέπεται να προσεύχονται ανοιχτά στο Όρος του Ναού και τους παρέχεται αστυνομική προστασία. Οι μουσουλμάνοι πιστοί αντιμετωπίζουν μόνο τους απαραίτητους περιορισμούς για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας. Ο αριθμός των μουσουλμάνων επισκεπτών στην τοποθεσία ξεπερνά κατά πολύ τους Εβραίους επισκέπτες, με πάνω από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους να εισέρχονται στο Όρος του Ναού μόνο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Ο σεβασμός του Ισραήλ για τα πιστεύω των Μουσουλμάνων ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευσή του για την προστασία των ιερών τόπων και την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτές οι δεσμεύσεις κατοχυρώνονται στη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Ισραήλ, η οποία δηλώνει ότι το Ισραήλ «θα διασφαλίσει την πλήρη ισότητα των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων σε όλους τους κατοίκους του ανεξαρτήτως θρησκείας… θα εγγυηθεί την ελευθερία της θρησκείας… [και] θα προστατεύσει τους Ιερούς Τόπους όλων των θρησκειών…» Ως χώρα με πλούσια και ποικιλόμορφη θρησκευτική κληρονομιά, το Ισραήλ αναγνωρίζει τη σημασία της παροχής ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για λατρεία και γιορτή. Κατά τη διάρκεια του Πάσχα στο Ισραήλ, η θρησκευτική ελευθερία είναι κορυφαία προτεραιότητα. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές καταβάλλουν εξαιρετικές προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι και οι Χριστιανοί μπορούν να γιορτάσουν με ασφάλεια και ελευθερία.
Η βία στο Όρος του Ναού δεν ήταν αποτέλεσμα μιας χρονολογικής σύμπτωσης, αλλά μάλλον μιας υπολογισμένης στρατηγικής της Χαμάς για να υποκινήσει τη βία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Σε αντίθεση με την αφήγηση που προωθείται από τη Χαμάς και αντι-ισραηλινούς αναλυτές, η εξέγερση δεν είναι μια αυθόρμητη αντίδραση σε μια υποτιθέμενη προσβολή των μουσουλμανικών ευαισθησιών. Αντίθετα, ακολουθεί το μοτίβο προηγούμενων εστιών, με τη Χαμάς να ενορχηστρώνει σκόπιμα βίαιες προκλήσεις που έχουν προγραμματιστεί για να εκμεταλλευτεί την ευαίσθητη περίοδο του Ραμαζανιού.
Τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί και οι αναλυτές θα πρέπει να αποφεύγουν να υιοθετούν ψευδείς αφηγήσεις που δικαιολογούν τη βία από την παλαιστινιακή πλευρά. Το Ισραήλ δεν θέλει τίποτα περισσότερο από τη διατήρηση της ηρεμίας προς όφελος όλων εκείνων που επιθυμούν να ζήσουν και να προσεύχονται ειρηνικά. Ωστόσο, όσο το Ισραήλ καταδικάζεται άδικα και οι τρομοκράτες ανταμείβονται, είμαστε καταδικασμένοι να δούμε τη βία να κλιμακώνεται τώρα και να επαναλαμβάνεται στο μέλλον όποτε βολεύει την σκοτεινή ατζέντα της Χαμάς.