Sponsored Content
Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο και τεχνολογικά μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί μια επιστημονική και κοινωνική αναγκαιότητα.
Με βάση αυτή τη συνθήκη, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό τη στοχευμένη αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών, σύμφωνα με το έργο της Πράξης «Ήφαιστος», είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών του συνόλου των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας και της καλύτερης πρόσβασής τους στο δίκτυο της ΕΔΥΤΕ.
Η νέα εγκατάσταση σε 45 πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, βοήθησε τόσο τους φοιτητές να έχουν μια πιο γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα από τις υπάρχουσες δομές των ιδρυμάτων όσο και τους καθηγητές να αξιοποιήσουν νέους χώρους στα ιδρύματα και να ενεργοποιήσουν μοντέρνα εργαλεία διδασκαλίας. Βοήθησε ακόμη την καλύτερη αξιοποίηση των υπερ-υπολογιστικών μονάδων που διαθέτουν τα ερευνητικά κέντρα αλλά και την καλύτερη διασύνδεση των πανεπιστήμιων σε περισσότερα από 59 σημεία πανελλαδικά.
Μέσω της χρήσης του νέου εξοπλισμού που αριθμεί 2.053 Switches και Routers καθώς και 56 Servers για το Network Management System δίνεται η δυνατότητα για γρηγορότερη και αδιάλειπτη μεταβίβαση μεγάλου όγκου δεδομένων μεταξύ των κόμβων των πανεπιστημίων.
Ο εξοπλισμός που προσφέρθηκε είναι 5G & 6G Ready που σημαίνει ότι διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι πρότινος, τώρα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία και να ενεργοποιηθούν.
Η ολοκλήρωση της Πράξης «Ήφαιστος» θα παρέχει σε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας απρόσκοπτη πρόσβαση στο δίκτυο της ΕΔΥΤΕ σε εξειδικευμένες υπηρεσίες τεχνολογιών πληροφορικής με ταχύτητες gigabit.
Επίσης, θα διευκολύνει τις καθημερινές εργασίες των φοιτητών, ερευνητών, του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων και των ερευνητικών φορέων ενισχύοντας την δυνατότητα της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας για προηγμένη επιστημονική έρευνα και συνεργασίες με διεθνείς ομάδες.
Το έργο υλοποιείται από την εταιρεία Cosmos Business Systems, έναν από τους μεγαλύτερους Systems Integrators στον χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών σε Ελλάδα και Κύπρο. Περιλαμβάνει εκτός από τον ενεργό εξοπλισμό της εταιρείας Huawei, έργα καλωδιώσεων Οπτικών Ινών ευρείας κλίμακος, με τοποθέτηση άνω των 160 χιλιομέτρων νέας καλωδίωσης. Οι συνοδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται, περιλαμβάνουν εγκατάσταση, παραμετροποίηση, εγγύηση καλής λειτουργίας και τεχνικής υποστήριξης (για περισσότερα από 5 έτη), καθώς και εκπαίδευση των χρηστών.
Σε αυτό το ιδιαίτερο Project επιλέχθηκαν προϊόντα της Huawei, τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις ανάγκες της δικτυακής μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων. Η Huawei είναι πρωτοπόρος στις εξελίξεις της τεχνολογίας, προσφέροντας υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που επιθυμούν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Η Cosmos Business Systems, ως Huawei Gold Enterprise Partner, κατέχει την πρώτη θέση στο οικοσύστημα συνεργατών της Huawei, έχοντας αποκτήσει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστοποιήσεων σε όλα τα Βαλκάνια. Με πολλαπλές εξειδικεύσεις σε επίπεδο Πωλήσεων, Υπηρεσιών και Τεχνικό τόσο σε Δικτυακές υποδομές, όσο και στη Ασφάλεια και στα Συστήματα, έχει υλοποιήσει και σχεδιάσει πολύπλοκα έργα σε Ελλάδα και Κύπρο, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που αφορούν Enterprise Solutions δικτύων, Data Centers, IT υποδομών, Servers & Storage και λύσεις ICT Εnd-to-Εnd.
Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση του ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2 που περιλαμβάνει ασύρματη υποδομή Wi-Fi 6 που είναι 6G ready (9.000 και πλέον συσκευές ασύρματης πρόσβασης) το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.