Οικονομία

Τέλος στα σενάρια για επιταγή ακρίβειας ή έκτακτο δώρο Πάσχα

Το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των εορτών του Πάσχα βάζει και οριστικό τέλος στα σενάρια για μια νέα επιταγή ακρίβειας ή ένα έκτακτο δώρο Πάσχα σε ευάλωτες ομάδες. Σενάρια που αποδείχτηκαν μάλλον ευσεβής πόθος, πάρα πληροφορία εκπορευόμενη από κυβερνητικές πηγές.

Αυτήν τη φορά το πρόβλημα δεν ήταν ο δημοσιονομικός χώρος -που όχι απλά υπάρχει, αλλά διευρύνεται λόγω της καλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ο λόγος είναι η κυβερνητική απόφαση να μην υπάρξει κάποια παροχή αυτήν την περίοδο, δηλαδή εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος «κουμπαράς», ούτως ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει όλα τα περιθώρια για να χαράξει τη νέα πολιτική παροχών (και όχι μόνο) ανάλογα με τα τότε δεδομένα.

Όπως μάλιστα τονίζουν παράγοντες και από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δεδομένα που είναι ρευστά, όπως η εξέλιξη του πληθωρισμού, του ειδικού δείκτη που αφορά στα τρόφιμα, όπως επίσης και η διακύμανση στο διεθνές χρηματιστήριο ενέργειας.

Χρυσές εφεδρείες υπάρχουν, για την επέκταση market pass, του Fuel pass, αλλά και για άλλες στοχευμένες ενισχύσεις. Αλλά, όπως λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι, τα επιδόματα θα πρέπει να δίνονται ανάλογα με τις ανάγκες, τις συνθήκες και την περίπτωση.

Στόχος, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣυΡιζΑ, είναι η μεταστροφή της πολιτικής σε μεταρρυθμίσεις μόνιμου χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα «μπαλώματα» και τις επιδοματικές πολιτικές. Και σε αυτές τις κατευθύνσεις θα διαμορφωθούν τα οικονομικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν κατά την προεκλογική περίοδο.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως οτι η οικονομία πατάει πλέον σε στέρεες βάσεις. Η πρόσφατη ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ότι το 2022 έκλεισε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έναντι επίσημης πρόβλεψης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ, ανοίγει τον δρόμο για παροχές και για μόνιμα μέτρα.

Η θετική αυτή εξέλιξη δημιουργεί έναν δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί από τη νέα κυβέρνηση ακόμα και μέσα στη φετινή χρονιά. Επίσης, τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το α΄ δίμηνο του 2023 ενισχύουν την αισιοδοξία, καθώς δείχνουν σημαντική υπέρβαση εισπράξεων από φόρους:

– Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζεται πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,294 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ
– Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 4,201 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,816 δισ. ευρώ

Μεγάλο μέρος της υπέρβασης αφορά έσοδα του 2022 που εισπράχθηκαν μέσα στο 2023 και μεταφέρονται στην προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top