Πάντως, αν και γενικότερα στη ΝΑ Μεσόγειο η κινητικότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά το τελευταίο δίμηνο αγγίζει το μηδέν, με τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά να είναι ελάχιστες, εντούτοις σχετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας στο Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι ξεκίνησαν να βγάζουν ορισμένες μεγάλες μονάδες του στόλου τους με διάθεση να προκαλέσουν.
Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα η τουρκική φρεγάτα κλάσης Milgem ADA κινήθηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτίως της Κω, σηκώνοντας ταυτόχρονα ελικόπτερο το οποίο κινήθηκε επίσης εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, πραγματοποιώντας ανθυποβρυχιακή αποστολή. Στην περιοχή έσπευσε από νωρίς η κανονιοφόρος «Μαχητής», η οποία παρακολουθούσε συνεχώς τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου.
Να σημειώσουμε πως η ξαφνική κινητικότητα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έθεσε εκ νέου σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης τα πλοία του ελληνικού στόλου που περιπολούν τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο Αιγαίο. Εξάλλου, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρατηρούνταν μια μικρή δραστηριότητα στη θάλασσα από τους Τούρκους, η οποία όμως εκφράζονταν κυρίως σε επίπεδο ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, παρά το γεγονός ότι η δράση των τουρκικών ακτοφυλακίδων περιορίζονταν κυρίως εντός των τουρκικών ή των διεθνών χωρικών υδάτων, εντούτοις υπήρξαν φορές που καταγράφηκαν προκλητικές κινήσεις έναντι της ελληνικής πλευράς. Οπως συμπληρώνουν, πάντως, αρκετά πιο ήρεμη είναι η κατάσταση που παρατηρείται στον Εβρο, δεδομένου ότι έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της Τουρκίας στις αρχές Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκαν σημαντικές μετακινήσεις στρατευμάτων από την ανατολική Θράκη, αλλά και από τη Στρατιά του Αιγαίου προς τις συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να συνδράμουν το έργο των σωστικών συνεργείων για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και των δυνάμεων ασφαλείας για την τήρηση της τάξης.
Αποφάσεις μετά τις εκλογές
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως ανεξάρτητα από το καλό κλίμα που έχει ενσκήψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι όποιες αποφάσεις επί του επιχειρησιακού πεδίου θα ληφθούν οριστικά μετά τις εκλογές, όταν και, όπως εκτιμάται, θα αρχίσει να τίθεται και το πλαίσιο αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της χρονικής επέκτασης και περαιτέρω διεύρυνσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως τουλάχιστον αυτά συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία στις 4 Απριλίου.
Εξάλλου η ελληνική πλευρά εξακολουθεί και τρέχει κανονικά το εαρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ε.Δ., συμμετέχοντας ταυτόχρονα με σημαντικές δυνάμεις σε πολυεθνικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τη συνδρομή και δυνάμεων του NATO, όπως της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες με τη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 23» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 18 Απριλίου έως τις 28 Απριλίου, με ορμητήριο την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας.
Να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της άσκησης «Ηνίοχος 23», αν και φέτος θα είναι σχετικά πιο περιορισμένη σε έκταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω κυρίως της υποβαθμισμένης συμμετοχής των ΗΠΑ σε αυτή, εντούτοις το κενό που έχει προκύψει αναμένεται να αναπληρωθεί, εν μέρει, από τη συμμετοχή σε αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας. Πρόκειται για μια συμμετοχή η οποία, όπως εκτιμάται, έρχεται ως απάντηση στον άξονα Τουρκίας – Πακιστάν, ο οποίος, έπειτα από το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο, με τους Πακιστανούς πιλότους να πετούν έκτοτε σε αρκετές περιπτώσεις τουρκικά μαχητικά F-16.
Να επισημάνουμε πως η Ινδία συμμετέχει στην άσκηση «Ηνίοχος» με πέντε μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30MKI. Αλλωστε στον «Ηνίοχο 2023» πρόκειται να συμμετέχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων, από χώρες όπως η Γαλλία με αεροσκάφη Rafale, οι ΗΠΑ με μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9, η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado, η Ιορδανία με αεροσκάφη F-16, η Ισπανία με αεροσκάφη EF-18, η Κύπρος με ελικόπτερο AW139, η Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη F-15, η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9, η Αυστρία, η οποία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της άσκησης, τα παραπάνω αεροσκάφη πρόκειται, μαζί με ελληνικά F-16, Μirage-2000, F-4 Phantom και Rafale, να επιχειρήσουν νότια της Κρήτης πάνω από τα νερά της Μεσογείου, γύρω από την Κάρπαθο και δυτικά του Καστελόριζου, αλλά και πάνω από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Να προσθέσουμε σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ε.Δ., πως την ίδια στιγμή κανονικά υλοποιείται και το πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τη Μεγάλη Τετάρτη η φρεγάτα «Ψαρά» με δύο ελληνικά F-16 επιχείρησε δίπλα-δίπλα με τη γαλλική «FS Lorraine» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου, προχωρητικών ελιγμών, καθώς και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής.