Μεγαλύτερη από τον πληθυσμό της… Δανίας είναι η λίστα αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), προειδοποιούν οι γιατροί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επισημαίνοντας ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν τη σειρά τους για να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ή να υποβληθούν σε επέμβαση σε ιδρύματα και κλινικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που κινδυνεύουν ακόμη και να τυφλωθούν, όπως τονίζουν Βρετανοί γιατροί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς που είχαν απευθυνθεί σε ειδικό, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 18 εβδομάδες για να υποβληθούν σε επέμβαση/θεραπεία μέσω του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Οι ασθενείς που θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να υποβληθούν σε θεραπεία, ξεπερνούν τον πληθυσμό ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Νέας Ζηλανδίας. Για πολλούς ασθενείς, οι καθυστερήσεις εντείνουν την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας τους. Περισσότεροι από 360.000 ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο ή και περισσότερο για να έχουν ιατρική φροντίδα», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον η κατάσταση.
«Η τετραήμερη απεργία των νοσηλευτών και των ειδικευόμενων γιατρών με αίτημα την αύξηση στους μισθούς τους αλλά και η πανδημία της νόσου Covid- 19 ενέτειναν το πρόβλημα, ωστόσο, υπήρξαν και πολύ πριν καθυστερήσεις στην θεραπεία των ασθενών», όπως αναφέρει η Ντάνιελ Τζέφρις, αναλύτρια στο ανεξάρτητο «think-tank» «The King’s Fund».
Η ίδια επισημαίνει ότι, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας της Covid επιβαρύνει το σύστημα υγείας της Βρετανίας, το πρόβλημα της αυξανόμενης ζήτησης των ασθενών είναι μακροχρόνιο. Και οι πιθανές συνέπειες μπορεί να είναι τρομακτικές.
Μελέτες δείχνουν ότι, για κάθε μήνα που καθυστερεί η θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού, του εντέρου και του τραχήλου, οι πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο αυξάνονται από 6 έως 13%.
Aπό την πλευρά τους, οι οφθαλμίατροι κρούουν τον κώδωνα καθώς ορισμένοι ασθενείς μπορεί να υποστούν μόνιμη απώλεια οράσεως επειδή δεν μπορούν να επισκεφθούν έγκαιρα έναν ειδικό για να αποτρέψουν την επιδείνωση σοβαρών καταστάσεων όπως το γλαύκωμα, το οποίο επηρεάζει την όραση περίπου 700.000 Βρετανών.
«Είναι εξαιρετικά επείγουσα η κατάσταση», όπως δηλώνει ο Μελ Χινγκοράνι, σύμβουλος στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο «Moorfields Eye Hospital» του και επίτιμη γραμματέας του Βασιλικού Κολλεγίου Οφθαλμιάτρων.
«Βλέπουμε ανθρώπους να τυφλώνονται αφού δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες», προσθέτει.
Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει ότι, οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανέρχονται σε 229.721, οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις σε 372.803, με οφθαλμικές παθήσεις σε 656 χιλιάδες και με γυναικολογικά προβλήματα σε 570 χιλιάδες.
Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 117.000 άνθρωποι απεβίωσαν στην Βρετανία το 2021 ενώ περίμεναν να έρθει η σειρά τους στη λίστα του βρετανικού ΕΣΥ.