Μετά τα φραστικά πυρά που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, που του προσάπτουν ότι «απηχεί τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα», ο Bραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε απερίφραστα χθες Τρίτη την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τη Ρωσία.
Προχθές Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε δηλώσεις του προέδρου Λούλα, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «ενθαρρύνουν τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κρίνοντας πως πρέπει να «αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη».
Θέση εναρμονισμένη με αυτές που διατυπώνον η Μόσχα και το Πεκίνο, που κατηγορούν δυτικές χώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, με τη ρωσική εισβολή.
Αντίθετα με τις δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου, ούτε έστειλε όπλα στην Ουκρανία· όπως και η Κίνα, λέει πως επιδιώκει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.
Χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμή του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις, που επισκέπτεται την Μπραζίλια, ο Λούλα επανέλαβε πως θέλει να υπάρξει ειρήνη: «Καταδικάζοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κυβέρνησή μου επιδιώκει πολιτική λύση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων», είπε.
Ο βασικός σύμβουλος του Λούλα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Σέλσου Αμορίμ, χαρακτήρισε «παράλογες» τις δηλώσεις του κ. Κέρμπι. «Έχουμε σημεία σύγκλισης (με τη Ρωσία), αλλά η Βραζιλία έχει καταδικάσει επανειλημμένα, επί σημερινής κυβέρνησης, την εισβολή στην Ουκρανία», θύμισε μιλώντας στο Globonews ο κ. Αμορίμ, που ήταν ο ΥΠΕΞ της Βραζιλίας κατά τις δυο πρώτες θητείες του Λούλα (2003-2010).
Οι δηλώσεις του Aμερικανού εκπροσώπου ήδη απορρίφθηκαν τη Δευτέρα από τον νυν υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρου Βιέιρα, έπειτα από συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ: «Δεν γνωρίζω ούτε πώς, ούτε γιατί (ο κ. Κέρμπι) κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό. Αλλά δεν συμφωνώ επ’ ουδενί», είπε.
Κατά την επίσκεψή του στην Μπραζίλια, ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Βραζιλία «για τη συμβολή της» στην αναζήτηση «λύσης σε αυτή τη σύγκρουση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ