Το κύκλωμα της απάτης, των εκβιασμών και της διακίνησης δομημένο στα πρότυπα της μαφίας, είχε αρχηγό έναν 50χρονο άνδρα με το ψευδώνυμο «Μανιάτης». Εκείνος ήταν το «αφεντικό» της οργάνωσης και ο ίδιος διέθετε δύο ομάδες προστασίας από σκληρούς μπράβους, ενώ είχε απλώσει τα πλωκάμια του από την Αθήνα, μέχρι την Ζάκυνθο, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα, τη Σύρο, την Κόρινθο και πόλεις της Πελοποννήσου.
Τα μέλη της οργάνωσης παρουσιαζόταν ως άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας με διασυνδέσεις και γνωριμίες με πολιτικούς, υψηλόβαθμους αστυνομικούς, δικαστικούς, διευθυντές τραπεζών, αλλά και γνωστά άτομα από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Έλεγαν ότι συνεργάζονταν με μεγάλα καζίνο της χώρας και πως δανείζουν σε VIP πελάτες μεγάλα χρηματικά ποσά για να παίξουν.
«Όλα αυτά γινόταν με απόλυτη τυπικότητα και νομιμότητα», όπως έλεγαν. Έταζαν σε πολλούς ότι τα κέρδη θα τα λάμβαναν σε ράβδους χρυσού και διαμάντια, ενώ όταν οι πελάτες – θύματα διαμαρτύρονταν γιατί έχαναν τα χρήματά τους, έστελναν τους μπράβους για να τους τρομοκρατήσουν.
Όπως φαίνεται είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επιχειρηματία από τη Σύρο από τον οποίο πήραν 411.000 ευρώ, επιχειρηματία από τη Ζάκυνθο που του απέσπασαν 90.000 ευρώ, από την Τρίπολη 78.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλες περιπτώσεις που έπαιρναν χρηματικά ποσά των 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ.
Ακόμη έπαιρναν από τους πελάτες τους και πολυτελή αυτοκίνητα δήθεν για να τα πουλήσουν, όμως ουσιαστικά τα χρησιμοποιούσαν για δική τους χρήση.
Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν εμπόριο ακόμα και καλάσνικοφ τα οποία στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες αποκαλούσαν «47αρα ψηλή Ρωσίδα», ενώ έκαναν και διακίνηση πιστολιών.
Σχεδόν και τα 64 μέλη της οργάνωσης εκτός από τους πέντε αστυνομικούς, ήταν σεσημασμένοι για απάτες, εκβιάσεις και άλλα αντικείμενα. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι υπεύθυνος ενός από τις δύο ομάδες μπράβων πέθανε πριν από δύο χρόνια από κορωνοϊό, ενώ φέρεται να είναι αυτός που στρατολόγησε στην οργανώση τουλάχιστον τους τρεις αστυνομικούς.