Στις 3:00 μ.μ. της Κυριακής, στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται στη Βρετανία θα ηχήσει «συναγερμός» συνοδευόμενος από δόνηση και μήνυμα για «έκτακτη ανάγκη» (σ.σ. όπως οι ειδοποιήσεις του 112).
Πρόκειται για το νέο σύστημα προειδοποίησης που θέλει να δοκιμάσει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση για να προειδοποιεί τους πολίτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιές, πλημμύρες ή άλλους σοβαρούς κινδύνους).
«Όπου κι αν βρίσκεστε, την Κυριακή στις 3:00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα λάβετε την ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Θα λάβετε ένα μήνυμα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου σας, συνοδευόμενο από ηχητικό σήμα και δόνηση διάρκειας έως και 10 δευτερολέπτων. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια ενέργεια», εξήγησε.
Wherever you are, this Sunday at 3pm you’re getting the Emergency Alert.
You will receive a message on the home screen of your mobile phone, along with a sound and vibration for up to ten seconds. You don’t need to take any action. pic.twitter.com/fLEuqMDrnu
— UK Prime Minister (@10DowningStreet) April 22, 2023
Η ηχητική ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί ακόμη κι αν τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σε αθόρυβη λειτουργία.
«Μείνετε ήρεμοι και συνεχίστε», πρόκειται απλώς για μια «δοκιμή», υπογραμμίζει η Ντάουνινγκ Στριτ, απαντώντας στους επικριτές με το περίφημο βρετανικό σλόγκαν από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έγραφε την Τρίτη: «Ποια ιδιοφυΐα θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα να τρομοκρατηθεί όλη η χώρα στις 3:00 μ.μ. μιας Κυριακής;»
Οι οδηγοί έχουν προειδοποιηθεί να μην σηκώσουν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις μπορούν να τις απενεργοποιήσουν μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής τους.
Οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος σνούκερ έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν ένα διάλειμμα λίγο πριν από τις 15:00, προκειμένου ο «συναγερμός» να μην διαταράξει κάποια από τις αναμετρήσεις που φιλοξενούνται στο Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας.
Τα θέατρα του Λονδίνου θα ζητήσουν από τους θεατές να κλείσουν εντελώς τα κινητά τους, ώστε να μην ηχήσει ο «συναγερμός» εν μέσω παράστασης.
Η Τζούντι Έντγουορθι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ (νότια Αγγλία), τονίζει ότι η εφαρμογή ενός συστήματος ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης αποτελεί θετική εξέλιξη, έστω κι αν η πρεμιέρα του προκαλέσει έκπληξη σε ορισμένους. Εφόσον «οι πολίτες κοιτάξουν τα τηλέφωνά τους, διαβάσουν το μήνυμα και ενεργήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες σε αυτό, μπορούμε να πούμε ότι θα έχει λειτουργήσει», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο PA Media (πρώην Press Association).