Η συμπαθητική και ευγενική του φυσιογνωμία του δεν αναχαίτισε το κύμα σχολίων που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φόντο την επίμαχη δήλωσή του περί κλεισίματος των τραπεζών, η οποία πυροδότησε ταυτόχρονα αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις.
«Η βροντερή φωνή του ελληνικού λαού θα στείλουν ΣΥΡΙΖΑ εκεί που του αξίζει, στην αντιπολίτευση, γιατί οι Έλληνες ξέρουν, κρίνουν, συγκρίνουν και κυρίως θυμούνται […] Βγαίνουν στελέχη και ο Βαρουφάκης και τι μας λέει; Δεν πειράζει μπορεί να ξανακλείσουν τράπεζες, δεν έγινε και τίποτα σοβαρό» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας πως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ θα θυμίζει τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκειμένου να καταστεί σαφές σε κάθε πολίτη τι σηματοδοτεί η «κυβέρνηση των ηττημένων» που επιθυμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Εκτός από τα βέλη του Μεγάρου Μαξίμου, η αποστροφή του νέου εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 σκόρπισε, ωστόσο, αμηχανία και μεταξύ εκείνων των στελεχών που καλοέβλεπαν ακόμη και τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης», ακόμη και στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκοβε δεύτερος το νήμα, με την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25 και ιδανικά και με την ψήφο ανοχής του ΚΚΕ.
Το εναλλακτικό αυτό σενάριο διακυβέρνησης, ωστόσο, το οποίο πρόβαλε ως έσχατη λύση ανάγκης για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας, «πάγωσε» στην ατάκα του νέου Εκπρόσωπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν, ο οποίος έβαλε στο προεκλογικό τραπέζι το ενδεχόμενο λουκέτου στις τράπεζες και την επιβολή capital controls, παρότι ο ίδιος εργάζεται συστηματικά όλα τα τελευταία χρόνια, στην καρδιά του ευρωσυστήματος, στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Έντμαν διατελούσε μέχρι πρότινος Πολιτικός Διευθυντής του DiEM25, δηλαδή της πανευρωπαϊκής ομπρέλας του κινήματος, ενώ ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου μόλις στις 28 Φεβρουαρίου, αντικαθιστώντας αναγκαστικά τον μέχρι τότε Εκπρόσωπο, Μιχάλη Κριθαρίδη, καθώς εκείνος με τη σειρά του θα πολιτευθεί στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Η αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή του επικοινωνιακού μηχανισμού του κόμματος συνέπεσε με την μετακόμιση του Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν στην Αθήνα, από όπου έφυγε το 2010, αρχικά για να σπουδάσει (κάνοντας μεταπτυχιακό στην Πολιτική Κοινωνιολογία στο LSE) και στη συνέχεια να εργαστεί, κυρίως σε ΜΚΟ στις Βρυξέλλες.
Καθήκοντα στα Τέμπη
Αναλαμβάνοντας καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, «είναι μεγάλη μου χαρά που επιστρέφω στην Ελλάδα – όντας παιδί της κρίσης, κάθε ευκαιρία που με γυρνάει στην πατρίδα από την ξενιτιά είναι ευπρόσδεκτη» δήλωσε ο κ. Έντμαν, κάνοντας λόγο για “τεράστια τιμή” ω; προς τα νέα του καθήκοντα.