Πλησιάζει η μεγάλη μέρα για το νέο βασιλιά της Γηραιάς Αλβιώνας καθώς στις 6 Μαΐου ο Κάρολος θα στεφθεί και επίσημα βασιλιάς στο αββαείο του Ουεστμίνστερ έχοντας στο πλευρό του την βασιλική σύζυγο Καμίλα, που μετά την στέψη της θα φέρει τον τίτλο της βασίλισσας. Και μπορεί μεν ο πρωτότοκος γιος της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ να περίμενε επί δεκαετίες αυτή τη μέρα, αφού υπήρξε ο μακροβιότερος διάδοχος στην βρετανική ιστορία, όμως οι νέοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιθυμούν τη συνέχεια της μοναρχίας στη Γηραιά Αλβιώνα.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη μόλις 12 μέρες πριν την στέψη του Καρόλου και της Καμίλα σχεδόν το 40% των νέων στη Βρετανία ηλικίας από 18 μέχρι 24 ετών δήλωσε πως επιθυμεί εκλεγμένο αρχηγό κράτους παρά μονάρχη. Στην ίδια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών, μόνο η μειοψηφία δήλωσε πως ενδιαφέρεται για τη βασιλική οικογένεια. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα άνω των 65 ετών ήταν αυτοί που δήλωσαν υποστηρικτές της μοναρχίας σε ποσοστό 78%, όμως ο θεσμός γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής στις νεότερες γενιές.
Η έρευνα της YouGov Poll για την εκπομπή Panorama του BBC κατέδειξε πως το 38% των Βρετανών νεότερης ηλικίας επιθυμεί εκλεγμένο αρχηγό κράτους, μόλις το 32% στηρίζει τη μοναρχία ενώ το 30% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Συνολικά σε όλες τις ηλικίες η έρευνα έδειξε πως το 58% στηρίζει τη μοναρχία, την οποία προτιμά σε σύγκριση με εκλεγμένο ηγέτη ενώ μόνο το 26% από τους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας απάντησε πως είναι κατά της μοναρχίας. Στην έρευνα το 78% των νέων ηλικίας από 18 μέχρι 24 ετών δήλωσε «αδιαφορία» για τη βασιλική οικογένεια ενώ από τους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας το 58% δήλωσε πως «δεν ενδιαφέρεται πολύ» για τους απογόνους της Ελισάβετ ενώ το 42% είτε «ενδιαφέρεται πολύ», είτε «ενδιαφέρεται αρκετά» για ό,τι αφορά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Περισσότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, το 54%, δήλωσε πως η μοναρχία αποφέρει κέρδη στη χώρα σε αντίθεση με το 32%, που θεωρεί πως ο θεσμός αποφέρει ζημία στην οικονομία ενώ για το ίδιο ερώτημα οι νέοι από 18 μέχρι 24 ετών σε ποσοστό 40% έκριναν πως ο θεσμός είναι ζημιογόνος για την οικονομία ενώ το 36% εξ αυτών δήλωσε το αντίθετο. Στο ερώτημα αν ο νέος βασιλιάς Κάρολος είναι κοντά στα προβλήματα του βρετανικού καλού ή όχι, οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας απάντησαν σε ποσοστό 45% αρνητικά, το 36% απάντησε θετικά και το 19% δήλωσε πως δεν γνωρίζει. Πάντως και σε αυτό το ερώτημα οι νέοι σε ποσοστό 59% δήλωσαν πως ο βασιλιάς δεν έχει καλή επικοινωνία με τον λαό της Βρετανίας ενώ το 51% άνω των 65 ετών έχει την αντίθετη άποψη.
Βασιλιάδες, βασίλισσες και αρχηγοί κρατών στην στέψη του Καρόλου και της Καμίλα
Η στέψη του 74χρονου βασιλιά Καρόλου και της 75χρονης βασίλισσας Καμίλα πλησιάζει και βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκιπες, πριγκίπισσες, αριστοκράτες και αρχηγοί κρατών έχουν λάβει τις προσκλήσεις τους. Δύο χιλιάδες θα είναι οι υψηλοί προσκεκλημένοι στις 6 Μαΐου στο αββαείο του Ουεστμίνστερ σε αντίθεση με τους 8.000 που είχαν προσκληθεί στην στέψη της Ελισάβετ το 1953. Από τους πρώτους γαλαζοαίματους που δήλωσαν πως θα παραστούν στην λαμπερή στέψη του Βρετανού μονάρχη είναι ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό. Το «παρών», επίσης, θα δώσουν ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας, ο Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας με την κόρη του πριγκίπισσα και διάδοχο του θρόνου, Βικτώρια, οι βασιλείς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και Μάξιμα. Μαζί τους θα είναι η κόρη τους και διάδοχος, πριγκίπισσα Αμαλία, η οποία θα είναι προσκεκλημένη μόνο στη δεξίωση την παραμονή της στέψης. Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας δεν θα παρευρεθεί εξαιτίας μιας σοβαρής επέμβασης στην πλάτη που έκανε πριν μήνες. Θα την εκπροσωπήσουν ο γιος της, διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Φρειδερίκος και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μαίρη.
Το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας θα εκπροσωπήσουν ο διάδοχος, πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο θα εκπροσωπηθεί από τον μικρότερο αδελφό του και διάδοχό του, πρίγκιπα Φουμιχίτο με την σύζυγό του, πριγκίπισσα Κίκο. Από το Λουξεμβούργο θα δώσουν το παρών ο μεγάλος Δούκας Ερρίκος και η μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα. Από το Βέλγιο ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πρόσκληση για την στέψη έχουν λάβει ο Παύλος Γλύξμπουργκ με την σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και τη μητέρα του Άννα Μαρία, η οποία είναι μακρινή εξαδέλφη του βασιλιά Κάρολου και αδελφή της βασίλισσας της Δανίας.
Από την Ιορδανία θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για την στέψη του Άγγλου βασιλιά ο βασιλιάς Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια. Αλλά και ο εμίρης του Κατάρ, ο εμίρης του Ντουμπάι και ο σουλτάνος του Ομάν, προσκεκλημένοι και οι τρεις στην κηδεία της Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο, εικάζεται πως θα δώσουν το παρών στη στέψη του νέου βασιλιά της Γηραιάς Αλβιώνας.
Άγνωστο παραμένει, προς το παρόν, αν στη στέψη του Καρόλου θα παραστούν και οι τέως βασιλείς της Ισπανίας, η επίτημη βασίλισσα Σοφία και ο Χουάν Κάρλος. Πάντως, στην κηδεία της Ελισάβετ, ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος ταξίδεψε από το Ντουμπάι, όπου ζει τα τελευταία χρόνια, για να δώσει το παρών ενώ και η μητέρα του βασιλιά Φελίπε παρευρέθηκε παρά το ό,τι και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας βρισκόταν στην τελετή.
Πολιτικοί αρχηγοί από την Ευρώπη και χώρες της Κοινοπολιτείας έχουν λάβει πρόσκληση για τη στέψη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα δώσει το παρών καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί Λιζ Τρας και Τόνι Μπλερ αλλά και ο νέος πρωθυπουργός της Σκοτίας, Χούμζα Γιουσάφ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του, Μπριζίτ έχουν προσκληθεί, από τις ΗΠΑ τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα εκπροσωπήσει η σύζυγός του, Τζιλ Μπάιντεν. Το παρών, επίσης, θα δώσουν ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε.
Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως και λαμπερά ονόματα της σόου μπιζ θα παραστούν στην τελετή στέψης του Καρόλου, μεταξύ αυτών, αναφέρονται τα ονόματα του Ντέιβιντ και της Βικτώριας Μπέκαμ, οι οποίοι είχαν προσκληθεί και στον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον το 2011.