Μετά τις σκληρές εκφράσεις που χρσιμοποίησε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά του Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη δήλωσή του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σήμερα ήταν η σειρά του κυβερνητικού εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί να μιλήσει υποτιμητικά για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «λομπίστα» και «συκοφάντη» και έκανε αναφορά στους βομβαρδισμούς σε Χιροσίμα και Βιετνάμ.
«Με τα λόγια του αυτά ο Μπάιντεν θέλει να σπιλώσει την ιστορία μας. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου είναι άκυρη, καταδικάζω τη συκοφαντία του, την απορρίπτω. Είναι το παιχνίδι ενός λομπίστα» είπε αρχικά ο Μπαχτσελί και πρόσθεσε: «Τα λόγια του Μπάιντεν είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί. Δεν έχουμε διαπράξει κανένα έγκλημα στην ιστορία μας που να μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι. Εκείνος είναι που πρέπει να λογοδοτήσει στα εκατομμύρια των αθώων στη Χιροσίμα και στο Βιετνάμ».
Χθες, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «πολιτικό τσαρλατάνο», σχολιάζοντας την αναφορά του Μπάιντεν στη Γενοκτονία. «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται και πάλι στη σκηνή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.
«Ήταν γενοκτονία»: Η ανακοίνωση κόλαφος του Μπάιντεν πυ «άναψε φωτιές» στους Τούρκους
Γενοκτονία και συστηματική εκστρατεία βίας, χαρακτήρισε απερίφραστα την Αρμενική Γενοκτονία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση – κόλαφο κατά της Άγκυρας.
Στην ανακοίνωση δε, η Κωνσταντινούπολη αναφέρεται με το ιστορικό της όνομα, Constantinople, όπως και ήταν την εποχή που λάμβαναν χώρα τα τραγικά γεγονότα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μπάιντεν
«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern —της γενοκτονίας των Αρμενίων— και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.
»Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η έναρξη μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή έκαναν πορείες προς το θάνατό τους — μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.
»Καθώς συμμετέχουμε με τα έθνη σε όλο τον κόσμο στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, στοχαζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Τόσοι πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες —συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο Αρμενικός λαός έχει αντιμετωπίσει το κακό του μίσους με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Έθρεψαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους —και των προγόνων τους— για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.
»Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή τη δέσμευση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να υψώσουμε τη φωνή ενάντια στο μίσος, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».