Οικονομία

Σταϊκούρας: Αυξήσεις μισθών, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών οι προτεραιότητες για τη νέα τετραετία

Tη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερο επίπεδο από ό,τι ήταν στο παρελθόν, όπως και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τα στοχευμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την πανδημική περίοδο μέχρι και σήμερα, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στα πεπραγμένα των τελευταίων τεσσάρων ετών στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε εκτενέστερα ο κ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Απριλίου, δίνοντας την υπόσχεση ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει να κάνει ακόμη περισσότερα την επόμενη τετραετία.

Για οποιαδήποτε απόφαση έχει πάρει η κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε προσεκτικές κινήσεις, οι πρωτοβουλίες μας είναι ρεαλιστικές και απολύτως μελετημένες για την κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση αλλά και αυτά που αναμένονται, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «την επόμενη τετραετία θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των μισθών», ενώ διαμήνυσε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση των φόρων.

«Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, περιορίσαμε σημαντικά τη φοροδιαφυγή, αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο, ενώ θα επέλθει και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση για το δεύτερο ότι θα περιορισθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας αναφορικά.

Ακόμη, για το χρέος, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μειώνεται λόγω των υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, ωστόσο χρειάζεται σύνεση, προσοχή υπευθυνότητα. Για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, ανέφερε.

Έχουμε πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων και των αντοχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού και σε ερώτηση για το εάν η αύξησή του έχει μελετηθεί και φέρνει αποτελέσματα, είπε: «Έχουμε αποδείξει την τελευταία 4ετία ότι κάνουμε προσεχτικές και μελετημένες κινήσεις. Επιχειρήσεις και τράπεζες δεν πρέπει να έχουν παράπονο από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε πλήρη εικόνα και των δυνατοτήτων και των αντοχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό είναι κοστολογημένες και ρεαλιστικές».

Για το μέτωπο του πληθωρισμού και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, προέβλεψε ότι φέτος θα διαμορφωθεί, με τα σημερινά δεδομένα, στο 4,5% σε μέσα επίπεδα, ενώ ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερος από το 2,3%, τονίζοντας ότι το ελληνικό ΥΠΟΙΚ είναι το πιο συντηρητικό υπουργείο στις εκτιμήσεις του.

Όπως ξεκαθάρισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο πληθωρισμός είναι επίμονος, ωστόσο η χώρα μας είναι η 5η χώρα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

«Είμαστε η χώρα με τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι διψήφιος. Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» τόνισε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική, ώστε να μην δημιουργήσουμε ανάποδες αντιδράσεις με τη δημοσιονομική πολιτική, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική».

Είπε επίσης ότι σε μία χρονιά με πληθωρισμό 10% οι πολίτες πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ιδιωτικού χρέους υποχώρησε το 2022 στο 62% από 70% το 2018. Η ελληνική πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι ένα παρόμοιο μέτρο έχει κόστος 1,4 δισ. ευρώ και άρα χρειάζονται τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Σημαντική επιτυχία της Ελλάδας το πρωτογενές πλεόνασμα – Σε καλύτερη θέση το τραπεζικό σύστημα

Δημοφιλέστερα

To Top