Ασαφή χαρακτηρίζει την στάση της Ελλάδας στην αγορά του φυσικού αερίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι από την μια λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και από την άλλη προγραμματίζει μεγάλες επενδύσεις για την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερη ζήτηση.
Όπως σημειώνει, η Ελλάδα έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για την υποστήριξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων, διατηρώντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες ενέργειες για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και εκδίδεται κάθε πέντε χρόνια, επαινεί την χώρα για τη σημαντική της πρόοδό της, λέγοντας ότι έχει θέσει νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μείωσε δραστικά τη χρήση της παραγωγής με καύση άνθρακα, αναμόρφωσε τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επέκτεινε τις διασυνοριακές της διασυνδέσεις και ψήφισε νομοθεσία για την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής παραγωγής. Κατάφερε, όπως λέει να μειώσει το μερίδιό της σε ορυκτά καύσιμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της – από 91% το 2011 σε 82% το 2021 – αλλά εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον μέσο όρο του Οργανισμού που είναι 78%.
«Η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικά βήματα για τη μείωση της χρήσης άνθρακα και την αξιοποίηση των αιολικών και ηλιακών πόρων», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ. Πρέπει τώρα να βασιστεί σε αυτήν την επιτυχία προχωρώντας περαιτέρω και πιο γρήγορα, επιταχύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr