Ένα εξαιρετικό διήμερο συμπλήρωσε η Wall Street, αφήνοντας πίσω της τους τριγμούς που είχε πυροδοτήσει και πάλι η αβεβαιότητα για τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου, με επίκεντρο την ευάλωτη First Republic.
O βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε νέα δυναμική αύξηση κατά 0,80% ή 272 μονάδες στις 34.098 μονάδες, συμπληρώνοντας έτσι τα ισχυρά κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης. Σε ανάλογο μοτίβο και ο S&P 500 που διαμορφώθηκε στις 4.169 μονάδες αυξημένος κατά 0,83%. O τεχνολογικός Nasdaq, αν και παρουσίασε μεγαλύτερες διακυμάνσεις πέφτοντας και σε αρνητικό έδαφος ενδοσυνεδριακά, κατάφερε να κόψει το νήμα επίσης με κέρδη ύψους 0,69% στις 12.226 μονάδες.
Με τις επιδόσεις αυτές οι αμερικανικοί δείκτες συμπληρώνουν ένα σχετικά θετικό Απρίλιο, παρά το ευρύτερο κλίμα αστάθειας τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στην οικονομία συνολικά.
Ο Dow Jones συμπλήρωσε μηνιαία κέρδη ύψους 2,5%, που είναι η καλύτερη επίδοση του από τον Ιανουάριο, όταν τα κέρδη του κινήθηκαν στο 2,8%. Θετική και η αποτίμηση του S&P 500 για το μήνα, στο +1,5%. Αντιστοίχως ο Nasdaq κατάφερε τελικά να παρουσιάσει μια οριακή αύξηση, έχοντας έτσι καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος των πρώτων εβδομάδων του μήνα, χάρη στα θετικά μηνύματα που έστειλαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των Big Tech.
Το τελευταίο ειδικά αντανακλάται στην καλή εβδομαδιαία επίδοση για τον τεχνολογικό δείκτη που φτάνει το 1%, ήτοι πολύ πάνω από το 0,6% που καταγράφουν για την εβδομάδα ο Dow και ο S&P 500.
Οι εταιρικές επιδόσεις
Με το κλείσιμο του Απριλίου, ουσιαστικά λίγο πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Από αυτές, περίπου το 80% κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, κοντά δηλαδή στο μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
Αυτό σημαίνει πως τα χειρότερα σενάρια για την καθίζηση της κερδοφορίας των αμερικανικών ομίλων δεν επιβεβαιώθηκαν, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η εξέλιξη αυτή θα αποτραπεί, καθώς «παίζει» και το σενάριο απλά να καθυστερήσει και να εμφανιστεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο.
Πραγματικά, δεδομένης της τροχιάς επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που έδειξαν συρρίκνωση μόλις στο 1,1%, οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για τις συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, δίδουν μεγάλη προσοχή στο νέο guidance που εκδίδουν οι επιχειρήσεις για την προβλεπόμενη πορεία τους το δεύτερο τρίμηνο και άρα συνολικά για τη χρονιά.
Στις τεχνολογικές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις η εικόνα σήμερα ήταν κάπως πιο… θολή. Ενδεικτική η υποχώρηση της μετοχής της Amazon κατά πάνω από 3%. Αν και ο κολοσσός του e-commerce κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι επενδυτές «μέτρησαν» αρνητικά την επιβάρυνση των κλάδων του κλάδου του cloud, που είναι στρατηγικό κομμάτι της εταιρείας και βέβαια φαίνεται να πρωταγωνιστεί στον ανταγωνισμό μεταξύ των Big Tech.
Μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Snap (περίπου κατά 19%) και του Pinterest (πάνω από 12%) λόγω των απογοητευτικών επιδόσεων που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα για τη μετοχή του Pinterest είναι η χειρότερη χρηματιστηριακή ημέρα από το 2021.
Η μετοχή της First Republic βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο, με πτώση άνω του 40%, μετά από δημοσίευμα του CNBC πως μελετάται η πιθανότητα να τεθεί υπό τη διαχείριση του FDIC, κάτι συνιστά πρακτικά προστασία από την χρεοκοπία. Όμως, η εξέλιξη αυτή δεν άλλαξε το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να κρίνουν ως ικανοποιητική την προοπτική να βρεθεί, επιτέλους, λύση για την μικρή τράπεζα που απειλεί τον κλάδο συνολικά χάρη στην παρέμβαση των αρχών. Ενδεχομένως δε, η προοπτική αυτή να πιέσει την ίδια τη διοίκηση της να επισπεύσει τη διασφάλιση εταίρου ή αγοραστή.
Σε δεύτερη μοίρα τα μάκρο
Με τα εταιρικά αποτελέσματα σε πρώτο πλάνο, τα μακροοικονομικά στοιχεία πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, παρά το γεγονός ότι θα μετρήσουν στην επικείμενη απόφαση της Federal Reserve, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.
Ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, ήτοι δηλαδή με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 5,1% του περασμένου μήνα. Όμως, παραμένει σε υπερδιπλάσια επίπεδα από το επιθυμητό για την κεντρική τράπεζα όριο.
Ειδικά ο δομικός PCE, με εξαίρεση τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση, με μικρή υποχώρηση από το 4,7% του περασμένου μήνα. Όμως, διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, καθώς η πρόβλεψη των αναλυτών ήταν για 4,5%, επιβεβαιώνοντας τις φωνές στους κόλπους της Fed που επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο σημείο κινδύνου πλέον είναι οι δομικές πληθωριστικές πιέσεις.
newmoney.gr