Νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανοίγει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να πιστωθούν έναντι του δημοκρατικού ακροατηρίου την εξέλιξη καθώς είναι τα μόνα κόμματα που ψήφισαν την κυβερνητική ρύθμιση και κατέθεσαν υποστηρικτικά υπομνήματα για τον φραγμό κατά κάθε εγκληματικής οργάνωσης που θέλει να εισβάλει στην Βουλή. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση καταγγέλλονται ότι τήρησαν αρνητική ή ουδέτερη στάση γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου και να βάλουν χέρι στην εκλογική πελατεία του κόμματος Κασιδιάρη.
Η απόφαση
Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου έκρινε με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, 9- 1, πως το μόρφωμα Κασιδιάρη πρέπει να αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία. Η ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου θωρακίστηκε από την κυβερνητική ρύθμιση που έβαλε θεσμικό ανάχωμα για την είσοδο στην Βουλή σε εγκληματικές οργανώσεις που μεταμφιέζονται σε πολιτικά κόμματα. Υπενθυμίζεται πως η σχετική ρύθμιση πέρασε από το κοινοβούλιο μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν εγκαταλείποντας την κοινή προσπάθεια εκπομπής ισχυρού μηνύματος προστασίας της Δημοκρατίας. Όμως, χωρίς την τροπολογία Βορίδη, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού για βαρύτατα ποινικά αδικήματα θα συμμετείχε κανονικά σήμερα στις εθνικές εκλογές και τότε ορισμένα από τα κόμματα που μιλούν για άδικο και αντισυνταγματικό αποκλεισμό ίσως να μιλούσαν για αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει την Δημοκρατία.
Αλιβιζάτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κοινή πρωτοβουλία κατά του κόμματος Κασιδιάρη
Ενδεικτικές της διγλωσσίας ορισμένων πολιτικών κομμάτων είναι οι αποκαλύψεις του διακεκριμένου καθηγητή Νομικής, Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι είχε ξεκινήσει πρωτοβουλία για να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο κοινό υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Η πρωτοβουλία του όμως, όπως είπε, δεν προχώρησε γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς για το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορούσε να καταθέσει το κόμμα του υπόμνημα αφού δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή, ο κ. Αλιβιζάτος το χαρακτήρισε «μικρόψυχο».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbzk0cp972p)
Τα θολά νερά
Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε να καταθέσει υπόμνημα για το κόμμα Κασιδιάρη στον Άρειο Πάγο επειδή επιδιώκει, όπως και το ΜεΡΑ25, όπως είπε, να ψαρέψει στα «θολά νερά» των ψηφοφόρων του «Εθνικού κόμματος – Έλληνες».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbmh9416bz5)
Ο κ. Δημήτρης Μαύρος της MRB έριξε περισσότερο φως στην στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας μεταξύ άλλων πως « Η διασπορά των ψήφων (σ.σ. του Κασιδιάρη) προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί[…] Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα και ξέρετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο στο να κάνω πολύ μεγάλες προβλέψεις. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί».
Επίσης, η εταιρεία Prorata, που δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης δημοσκόπηση στο Atticα TV, ρώτησε όσους δήλωναν έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη τι θα έκαναν σε περίπτωση που απαγορευόταν η κάθοδός του στις εκλογές: Ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι θα στρεφόταν στο κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου, με τον οποίον διαπραγματευόταν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.