Στο μικροσκόπιο όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων μπαίνουν πλέον οι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη – όπως και των κομμάτων της ακραίας Δεξιάς που αλληλοαποκλείστηκαν μέσω των προσφυγών που κατέθεσαν το ένα εναντίον του άλλου. Σύμφωνα με τα γκάλοπ – και χωρίς να προσμετράται το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης – η κατηγορία αυτή την ψηφοφόρων καταγράφεται δημοσκοπικά πάνω από το 6% – 6,5% του εκλογικού σώματος στην πρόθεση ψήφου.
Ειδικά το κόμμα Κασιδιάρη , που ίδρυσε ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης, εμφάνισε σημαντική δημοσκοπική άνοδο το τελευταίο διάστημα – ειδικά μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, που «ξύπνησε» σε μία μερίδα του εκλογικού σώματος την διάθεση για την λεγόμενη «αντισυστημική ψήφο». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Μαρτίου είχαν δείξει άνοδο σχεδόν όλων των εξωκοινοβουλευτικών κομματικών σχηματισμών, τόσο στο δεξιό, όσο και στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος.
Το κόμμα Κασιδιάρη ήταν μεταξύ αυτών που διατήρησαν τα αυξημένα ποσοστά – πάνω από 3,5% , ακόμα και πάνω από 4% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις – ακόμα και όταν η επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών στην εκλογική συμπεριφορά κάποιων κομματιών του εκλογικού σώματος μειώθηκε δραστικά. Τελευταίο παράδειγμα ήταν οι δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα – η Marc κατέγραφε τους «Έλληνες» στο 3,9% στα τέλη Απριλίου και η MRB στο 4%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να κινείται πέριξ του 10%.
“Ομάδα υπό απειλή”
Παρότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ακόμη νωπή, εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν πως ένα τμήμα των όσων είχαν προσανατολιστεί στο να ψηφίσουν το “κόμμα Κασιδιάρη” βρίσκεται ακόμη σε στάση αναμονής και θα χρειαστεί χρόνο για να αποκρυσταλλώσει την τελική απόφασή του ως προς την επιλογή ψήφου. Πρόκειται για “ομάδα υπό απειλή”, όπως επισημαίνουν, η οποία θα πρέπει τώρα να επανατοποθετηθεί απέναντι στις διαθέσιμες εκλογικές και πολιτικές επιλογές, προκειμένου να αντιστοιχίσει τα κριτήρια επιλογής της ψήφου της με τα υπόλοιπα κόμματα.
“Υψηλή βεβαιότητα ψήφου”
Με δεδομένο, μάλιστα ότι οι δυνητικοί ψηφοφόροι των “Ελλήνων” εμφάνιζαν “υψηλή βεβαιότητα ψήφου”, δηλαδή απαντούσαν κατηγορηματικά υπέρ του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις έρευνες πριν από τον αποκλεισμό του από τον Άρειο Πάγο εκτιμάται ότι με σχεδόν απόλυτο τρόπο θα προκρίνουν και την νέα τους εκλογική προτίμηση, με αρκετούς ερευνητές να τοποθετούν ως εξαιρετικά πιθανή (αν όχι την πρώτη) επιλογή τους, το κόμμα ΕΑΝ του πρώην Αρεοπαγίτη, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.
Λίγα κέρδη για τους “μεγάλους”
Η τελευταία εταιρεία που επιχείρησε να μετρήσει τις διαθέσεις των ψηφοφόρων του Κασιδιάρη πριν από τον αποκλεισμό του από τον Άρειο Πάγο, ήταν η Prorata, που δημοσιοποίησε την έρευνά της στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης.
Στην ερώτηση “Δηλώσατε ότι θα ψηφίσετε το κόμμα Έλληνες. Αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές, ποιο κόμμα προτίθεστε να ψηφίσετε;”, οι συμμετέχοντες στην έρευνα της εταιρείας προέκριναν σε ποσοστό 24% το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου. Το 11% επέλεξε την Ελληνική Λύση, το 10% την Πλεύση Ελευθερίας και την Εθνική Δημιουργία αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν με 4% η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να καρπώνονται ιδιαίτερα σε επίπεδο κάλπης τις “ψήφους Κασιδιάρη”.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 2% της “ψήφου Κασιδιάρη” θα κατευθυνθεί προς το ΜέΡΑ25 και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ 10% συγκεντρώνει η επιλογή “Άλλο Κόμμα”, 11% η επιλογή “Δεν ξέρω” και τέλος 12% το “Δεν θα ψηφίσω”, απέχοντας δηλαδή από την εκλογική διαδικασία.
Δημοσκόποι θεωρούν ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο να αυξηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα η στήριξη από την πλευρά των συγκεκριμένων ψηφοφόρων στο κόμμα του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά εκτιμούν ότι ακόμα και στο 50% να φτάσει, δεν πρόκειται να του εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή, καθώς το ΕΑΝ ήταν ανύπαρκτο στις δημοσκοπήσεις πριν μαθευτεί το «τρικ» που επιχείρησε να κάνει ο Κασιδιάρης σε συνεννόηση με τον Κανελλόπουλο, προκειμένου να παρακάμψουν το νόμο και τον έλεγχο του Αρείου Πάγου.
Κριτήριο η «αντισυστημικότητα»
Επιπλέον, μετά τη χθεσινή απόφαση, ένα τμήμα των όσων θα ψήφιζαν το “κόμμα Κασιδιάρη” φέρεται επίσης να κινείται στην περίμετρο της αποχής ή της επιλογής “Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ”, ενώ ως βασικό κριτήριο για την αναζήτηση νέας κομματικής τους στέγης θα αποτελέσει κατά τους ειδικούς η αντισυστημικότητα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αντισυστημικότητα τέμνει οριζόντια τη συγκεκριμένη ομάδα του εκλογικού σώματος, χωρίς δηλαδή να αποκλείεται ένας δυνητικός ψηφοφόρος του “κόμματος Κασιδιάρη” να επιλέξει μέχρι και ένα αριστερόστροφο κόμμα, αρκεί να πληροί κατά τη γνώμη του σε ικανοποιητικό βαθμό, το κριτήριο της αντισυστημικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση της ψήφου προς τα μικρά κόμματα εικάζεται ότι θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της διασποράς των “ψήφων Κασιδιάρη” στο εξής, υπό την οπτική ότι διατηρούν πολλά στοιχεία αντισυστημικότητας σε σχέση με τα μεγαλύτερα κόμματα, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η υπερψήφισή τους μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα αποδοκιμασίας προς τις πολιτικές των μεγάλων κομμάτων συνολικά.