Τη λύση δίνει η συσκευή Seatrac, που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρίες να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς βοηθούς.
Ο μηχανισμός είναι απλός. Μια ξύλινη ράμπα οδηγεί μια πολυθρόνα, πάνω στην οποία κάθεται το πρόσωπο με αναπηρία, μέσα στο νερό. Εκεί τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κολυμπήσουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πολυθρόνα που θα τους ξαναφέρει έξω.
Η συσκευή λειτουργεί με τηλεχειρισμό και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε παραλίες ή και σε ξενοδοχεία. Η ράμπα επιτρέπει στους ανάπηρους να αποφύγουν την άμμο, η οποία δυσκολεύει τις κινήσεις τους, αλλά και όσους έχουν μπαστούνι ή δυσκολίες στο περπάτημα.
Η συσκευή, πέρα από την Ελλάδα, έχει τοποθετηθεί σε ακτές στην Ιταλία και την Κύπρο, όπως και στη Λετονία.
«Το Seatrac δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα χωρίς βοήθεια, αλλά και αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία σε άτομα με κινητικές δυσκολίες», είπε στη Washington Post ο Ιγνάτιος Φωτίου, ένας από τους εφευρέτες της συσκευής. «Μπορούν να ζητούν από τους φίλους τους να έλθουν μαζί τους και όχι το αντίθετο», λέει ακόμη.
Πέρυσι τουρίστες χρησιμοποίησαν τη συσκευή πάνω από 40.000 φορές.
Η εταιρεία που κατασκευάζει το Seatrac συζητά και με ξένους πελάτες, όπως στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, που θα εγκαταστήσουν μια ενισχυμένη εκδοχή με βοηθήματα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σχεδιάζει ακόμη και την παροχή άλλων διευκολύνσεων για άτομα με κινητικές δυσκολίες, όπως αποδυτήρια, ντουζιέρες και τουαλέτες.
Αφορμή για τη δημιουργία του Seatrac ήταν μια συζήτηση μεταξύ του Φωτίου και ενός φίλου που είναι σε αμαξίδιο. Όπως έλεγε, δεν του άρεσε να τον πετάνε στη θάλασσα σαν «τσουβάλι με πατάτες».