Το σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια (2017, Κάρντιφ, Ρεάλ Μαδρίτης-Γιουβέντους 4-1) μία ιταλική ομάδα θα είναι παρούσα στις 10 Ιουνίου (Κωνσταντινούπολη) στον τελικό του Champions League.
Κι αυτό που απομένει να μάθουμε είναι αν η Ίντερ θα διεκδικήσει ξανά το τρόπαιο μετά τον θρίαμβο της Μαδρίτης (2010, 2-0 τη Μπάγερν) ή αν θα το κάνει η Μίλαν (2007, 2-1 τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ) καθώς οι δύο εκπρόσωποι του Μιλάνου συνθέτουν το δεύτερο ζευγάρι της ημιτελικής φάσης της διοργάνωσης (Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι το άλλο ζευγάρι) και τους δύο αγώνες να διεξάγονται στο Σαν Σίρο που είναι η κοινή τους έδρα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο μιλανέζικος εμφύλιος έχει ευρωπαϊκή χροιά, αλλά αντιθέτως είναι η τρίτη με την Μίλαν να μετρά 2χ2 προκρίσεις χωρίς να έχει ήττα.
Το 2002-2003 προκρίθηκε με δύο ισοπαλίες (1-1 στο πρώτο ματς με γηπεδούχο την Ίντερ, 0-0 ως γηπεδούχος) και τη σεζόν 2004-2005 με δύο νίκες (2-0 και 3-0 ως φιλοξενούμενη).
Συνολικά από το 1909 μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 235 «derby della madonnina» (ονομάστηκε έτσι προς τιμή του χρυσού αγάλματος της Παναγίας στην κορυφή του καθεδρικού ναού του Μιλάνου Duomo), με την Ίντερ να έχει 87 νίκες, η Μίλαν 79, ενώ 69 παιχνίδια έχουν ολοκληρωθεί χωρίς νικητή.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqaynjs0c64h)
Φέτος οι δυο ομάδες έχουν από μια νίκη στη Serie A (Μίλαν 3-2, Ίντερ 1-0), ενώ οι κυπελλούχοι Νερατζούρι είχαν νικήσει τους πρωταθλητές Ροσονέρι στο Super Cup με 3-0.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cmmystmznckh)
Για τη Μίλαν είναι ο δεύτερος σερί εμφύλιος καθώς στους 8 είχε αποκλείσει τη Νάπολι, ενώ η Ίντερ την Μπενφίκα του Βλαχοδήμου.
Στη Μίλαν υπήρχε το τεράστιο ερωτηματικό του Ραφαέλ Λεάο (τραυματίστηκε στο ματς με τη Λάτσιο) με τον Στέφανο Πιόλι τελικά να μην τον έχει ούτε στην αποστολή κι αυτό είναι μια τεράστια απώλεια, ενώ από την Ίντερ του Σιμόνε Ιντζάγκι, δεν παίζουν οι Σκρίνιαρ, Ντάλμπερτ και είναι στον πάγκο οι Ντ’ Αμπρόσιο, Γκόσενς.