Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι, τα deepfakes και το «γδύσιμο» στο Διαδίκτυο

Ενας 15χρονος παίζοντας απλώς με μια ψηφιακή εφαρμογή στον υπολογιστή του αφαίρεσε τα ρούχα από τις φωτογραφίες δύο κοριτσιών, μικρότερων από τον ίδιο. Κατόπιν μοίρασε τις επεξεργασμένες, επί της ουσίας πλαστές, αλλά απόλυτα ρεαλιστικές και αληθοφανείς εικόνες σε φίλους του μέσω Διαδικτύου. Το εργαλείο που χρησιμοποίησε ο έφηβος δράστης προκειμένου να παρουσιάσει γυμνές τις παντελώς ανύποπτες ανήλικες ικανοποιώντας πανεύκολα την περιέργεια ή τη φαντασίωσή του βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σε μία από τις ποικίλες εκφάνσεις της για την ακρίβεια – και ούτε καν στην πλέον σύνθετη ή εξελιγμένη. Και αυτό το περιστατικό συνέβη τώρα και εδώ, στον Ασπρόπυργο, πριν από μερικές ημέρες, όχι σε κάποιο απώτερο μέλλον ή σε κάποια μακρινή άκρη του σύμπαντος, εφόσον η Τεχνητή Νοημοσύνη, τόσο ως τεχνολογική κατάκτηση αιχμής όσο και ευρύτερα ως φαινόμενο, διαχέεται μέσω των αναρίθμητων εφαρμογών της σχεδόν οπουδήποτε εκδηλώνεται ανθρώπινη δράση.

Στη φωτογραφική μηχανή ενός smartphone φέρ’ ειπείν υπάρχουν ενσωματωμένοι αυτοματισμοί Τεχνητής Νοημοσύνης, τα γνωστά φίλτρα, χάρη στα οποία βελτιστοποιείται η εκάστοτε εικόνα.

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα διορθώνονται ατέλειες, φωτίζονται σκοτεινά σημεία, εξουδετερώνονται ακόμη και τα ίχνη του γήρατος καλύτερα και από αισθητική επέμβαση. Κάτι αντίστοιχο ισχύει με τους αυτόματους ψηφιακούς τηλεφωνητές σε γραμμές εξυπηρέτησης κοινού σε οργανισμούς όπως οι τράπεζες, οι εταιρείες ενέργειας, κινητής τηλεφωνίας κ.ο.κ. Οι τηλεφωνητές αυτοί κατασκευάζονται στο τεχνικό υπόβαθρο μιας σχεδόν στοιχειώδους Τεχνητής Νοημοσύνης, τόση όση απαιτείται για μια πεπερασμένη ανταλλαγή πληροφοριών με τον πελάτη. Οι συγκεκριμένες μηχανές ονομάζονται «bot», απλούστατα διότι δεν είναι κάτι περισσότερο από ρομπότ.

Τα οχήματα που θα οδηγούνται οσονούπω άνευ έμβιου οδηγού εξαρτώνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη για να κινούνται με ασφάλεια σε δημόσιους δρόμους. Το «θαύμα» των εμβολίων κατά της COVID-19, τύπου mRNA, επετεύχθη χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Κι αν η δημοσιογραφία, στο επίπεδο της απλής αναφοράς γεγονότων, έχει ήδη εγκολπωθεί την Τεχνητή Νοημοσύνη, κανείς δεν παρεξηγεί πλέον τον αναγνώστη επειδή διερωτάται αν και το παρόν κείμενο για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει συνταχθεί από κάποιο ρομπότ, εφοδιασμένο, φυσικά, με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Κάπως έτσι η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει ορμητικά -και αρκετά απότομα ομολογουμένως- στην καθημερινότητα του δυτικού κόσμου, αν μη τι άλλο. Σχηματικά, με τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη νοείται η ικανότητα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή να διευρύνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του με ένα ποσοστό αυτενέργειας και δημιουργικότητας, πέρα από τις αποθηκευμένες πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση. Αλλιώς, το μηχάνημα μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο, είτε παίζει με φωτογραφίες, είτε επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε απειροελάχιστο χρόνο αναζητώντας απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα.

Στα ελληνικά σχολεία, άλλωστε, όπως και οπουδήποτε αλλού ανά την υφήλιο υπάρχει εκπαίδευση, η καινούρια «μέθοδος ChatGPT» αναγκάζει τους καθηγητές να τροποποιήσουν άρδην τις μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης νέας γενιάς καθιστά εφικτή και απλούστατη την αυτόματη σύνταξη ολόκληρων κειμένων, τα οποία -θεωρητικά τουλάχιστον- ελάχιστα διαφέρουν από εκείνα που θα έγραφαν οι μαθητές εάν έμπαιναν στον κόπο να το κάνουν οι ίδιοι αντί να το αναθέσουν στον υπολογιστή τους.

Οι κίνδυνοι

Ο Ερμής, ο πρώτος εικονικός τηλεπαρουσιαστής, έκανε ήδη την παρθενική εμφάνισή του στην ΕΡΤ.


ef_ai__2_

Ο Ερμής, ο πρώτος εικονικός τηλεπαρουσιαστής, έκανε ήδη την παρθενική εμφάνισή του στην ΕΡΤ συστήνοντας στο κοινό το στούντιο όπου θα διεξαχθεί το προεκλογικό ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

Και ενώ ο συμπαθής κατά τα άλλα πλην παντελώς ψεύτικος Ερμής έγραψε ιστορία συστήνοντας στο κοινό το στούντιο όπου θα διεξαχθεί το προεκλογικό ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο εικονικός παρουσιαστής θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αναλάβει να πληροφορήσει το κοινό, π.χ., για το καινούριο τραγούδι που κυκλοφόρησε με τη φωνή και τη στιχοπλοκή του ράπερ Ντρέικ – χωρίς ο ίδιος να το έχει γράψει ποτέ. Ο Ερμής της ΕΡΤ θα μπορούσε επίσης να αναφερθεί στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο θρύλος της Formula 1 Μίχαελ Σουμάχερ, παρόλο που ο Γερμανός πολυπρωταθλητής βρίσκεται σε κατάσταση φυτού την τελευταία δεκαετία, ερμητικά προστατευμένος σε οικίες-φρούρια από την οικογένειά του και χωρίς την παραμικρή επαφή με τον έξω κόσμο, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι τον Δεκέμβριο του 2013.


Η ΕΡΤ πρωτοπορεί: Ο «Ερμής» - προϊόν τεχνητής νοημοσύνης - στην παρουσίαση του ERTNEWS | 4/5 | ΕΡΤ

Δημοφιλέστερα

To Top