Μέλος των ένοπλων δυνάμεων της Αρμενίας σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε το Γερεβάν, κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων στα σύνορα των δύο κρατών, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κλιμάκωση της έντασης η οποία απειλεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν την Κυριακή ανάμεσα στους ηγέτες τους στη βελγική πρωτεύουσα.
Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, σημειώνοντας πάντως ότι «η ένταση των μαχών μειώθηκε».
Χθες το απόγευμα, το υπουργείο είχε αναφέρει πως δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «άνοιξαν πυρ με βαριά όπλα εναντίον αρμενικών θέσεων κοντά στο χωριό Κουτ», στην παραμεθόρια περιοχή Γκεγαρκούνικ.
Νωρίτερα, το Γερεβάν ανακοίνωνε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν «παραβίασε την εκεχειρία» στο Σοτκ (σ.σ. αρμενική κοινότητα κοντά στα σύνορα) «χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
«Δυο στρατιώτες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκαν» και ο ένας εξ αυτών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.
Από τη δική του πλευρά το Μπακού κατηγόρησε αρμενικές δυνάμεις ότι «άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα (…) εναντίον αζερικών θέσεων» στα σύνορα.
Προχθές Πέμπτη, Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σε άλλες συγκρούσεις στα σύνορα των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, που εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκονται σε διένεξη για τον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οι εχθροπραξίες σημειώθηκαν ενώ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος της Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες αύριο Κυριακή, για συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Προχθές Πέμπτη, ο κ. Πασινιάν κατηγόρησε το Μπακού πως προσπαθεί «να υπονομεύσει τις συνομιλίες» στις Βρυξέλλες, ενώ εκτίμησε πως υπάρχουν «ελάχιστες» πιθανότητες να υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία σε αυτή τη συνάντηση.
Το σχέδιο συμφωνίας «είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ενδεχόμενη υπογραφή», εξήγησε.
Η συνάντηση ακολουθεί τις εντατικές συνομιλίες για τέσσερις ημέρες ανάμεσα στα μέρη στις αρχές Μαΐου στην Ουάσιγκτον, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινής περιοχής όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από τρεις δεκαετίες και πλέον.