Διεθνή

Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που συνελήφθη για κατασκοπεία από το FBI

Στην επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας και, κυρίως της Πάτρας, η είδηση έπεσε σαν βόμβα: Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαϊου, με την κατηγορία ότι συνωμότησε, βοηθώντας τη Μόσχα να αποκτήσει στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης. Επικεφαλής ενός επιχειρηματικού ομίλου με έδρα την Ολλανδία και γραφεία στην Ελλάδα, ο Μπογονικολός φερόταν να έχει ερείσματα σε ΝΑΤΟϊκές χώρες, στις οποίες και δραστηριοποιείτο, με ισχυρές συνεργασίες, αλλά και παρελθόν στον αθλητικό χώρο ως παράγοντας, έχει κάνει όλους όσους τον ξέρουν, να αναρωτιούνται. Μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο;

«Υπεράνω πάσης υποψίας»: Ο Μπογονικολός ασχολείτο με το εμπόριο αμυντικής τεχνολογίας, όμως εκτός αυτού, είχε κάνει focus στις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και δη αυτή του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, μιας και ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με αυτά. Άλλωστε, είχε περίπου 35 έτη εμπειρίας επάνω στην υψηλή τεχνολογία, υπερηφανευόμενος πάντα για τις συνεργασίες του με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες και σημερινούς «θρύλους» της τεχνολογίας, καθώς και για το γεγονός ότι στα “«γεννοφάσκια» του Blockchain είχε παρουσιάσει το δικό του κρυπτονόμισμα. Έχει γράψει βιβλία για το Blockchain (τελευταίο το «Η Νέα Οικονομία του Blockchain») ενώ αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύπο, δίνοντας πάντα έμφαση στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.


Justice Department Announces Five Cases as Part of Disruptive Technology Strike Force

Με την Ελλάδα δήλωνε αιώνια ερωτευμένος και πιστός. Ως γιος στρατιωτικού -του αντισυνταγματάρχη Πεζικού Δημητρίου Μπογονικολού (1933-2011)- και περηφανευόταν πάντοτε για τη θητεία του, ως αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Όπως και περηφανευόταν και στα social media για κάποια κομμάτια της τεράστιας συλλογής του για την Επανάσταση του 1821. Το παράσημο του Ναυάρχου Κριεζή, το έγγραφο εκλογής των Ανδρέα Λόντου, Χ. Σισίνη και Π. Χαλικιόπουλου ως πληρεξουσίων Γαστούνης για την Εθνοσυνέλευση του 1843 και, κυρίως, την ανέκδοτη επιστολή της εποχής του Αγώνα από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Επειδή, όπως σημείωνε, ξεκίναγε με την προσφώνηση «Αδελφοί Έλληνες».

Σχολείο πήγε στο Κιλκίς και, το 1987, αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταπτυχιακό πήρε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2000, από το Τμήμα Κυβερνητικής του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Στην Ουκρανία ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης. Όπως γράφει ο ίδιος στο βιογραφικό του, “από το 1987 Προέδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιριών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων στην Ελλάδα ( Πάτρα, Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) και στο εξωτερικό , Βέλγιο ( Βρυξέλλες) , Λονδίνο, Ουκρανία ( Χάρκοβο, Κίεβο) , Ρωσία (Μόσχα) και Βουλγαρία. Διοίκηση Εργων στους τομείς της υποστήριξης επιχειρήσεων , πληροφορικής ,κατάρτισης και περιφερειακής ανάπτυξης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικού προυπολογισμού άνω των 300.000.000 ευρώ.


bogio_3

Εμπειρογνώμων σε Επιτροπές της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών (UNICE) στους τομείς υποστήριξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, της κατάρτισης και των σχέσεων με τρίτες χώρες. Σύμβουλος γιά Ευρωπαικά θέματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου κ Δυτικής Ελλάδας. Αξιολογητής του Μητρώου Αξιολογητών του Ν.3299/04 της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.Ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαικής Επιτροπής , Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας. Yπεύθυνος έργου στο έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υπουργείου Εξωτερικών «Δίκτυο Προστασίας Καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια – Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο».

Το 1993 ίδρυσε τη «Ζευς Συμβουλων» και το 1995 την Aratos Technologies σε Αθήνα και Πάτρα, η οποία θα γινόταν η μητρική του Ομίλου που θα δημιουργούσε. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και “απλώθηκε” σε διάφορες χώρες, αρχικά στο Βέλγιο, στη συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία και τελικά στην Ολλανδία, όπου απέκτησε σοβαρά ερείσματα στην ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Από τις σπουδές του στο Χάρκοβο, «δικτυώθηκε» στην Ουκρανία, όπου αναδείχθηκε μέλος του ΔΣ του CSI (Centre of Science Initiatives) του Εθνικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας της Ουκρανίας, ενώ είχε την ιδέα να αδελφοποιηθεί το Χάρκοβο με την Πάτρα.


bogio_2

Δημοφιλέστερα

To Top