Διεθνή

Η Λευκορωσία κατηγορείται ότι συμμετείχε στον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία

Η λευκορωσική κυβέρνηση κατηγορείται ότι έχει συμμετάσχει στον παράνομο εκτοπισμό παιδιών από ουκρανικά εδάφη που κατέχει η Ρωσία, αναφέρουν εξόριστα ηγετικά στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης σε προκαταρκτική έκθεση.

Η εθνική διοίκηση για την αντιμετώπιση κρίσεων, μια ομάδα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ανέφερε στην έκθεσή της ότι 2.150 Ουκρανόπουλα, ανάμεσά τους ορφανά ηλικίας 6 έως 15 ετών, μεταφέρθηκαν σε αποκαλούμενους καταυλισμούς αναψυχής και σανατόρια στην επικράτεια της Λευκορωσίας.

Το Reuters έστειλε ερωτήσεις στο γραφείο Λουκασένκο για να σχολιάσει τις κατηγορίες, χωρίς να αναλάβει απάντηση.

Ο πρώην ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε πέρυσι στο Reuters ότι υπήρξαν περιπτώσεις αναγκαστικών εκτοπισμών Ουκρανόπουλων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ουκρανοί εισαγγελείς δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Ρωσία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με ορισμένα από τα παιδιά αυτά να έχουν δοθεί προς υιοθεσία, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο.

Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και κατά της Επιτρόπου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, κατηγορώντας τους για δύο κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου για μεταφορά εκατοντάδων Ουκρανόπουλων στη Ρωσία.

Η Γιούλα Ιόφε, επίκουρη καθηγήτρια στο University College του Λονδίνου και ειδική στο δίκαιο για τα δικαιώματα παιδιών, τόνισε ότι αν τεκμηριωθούν οι κατηγορίες αυτές κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η Λευκορωσία «πολύ πιθανόν» θα έχει παραβιάσει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Οι ενέργειες της Λευκορωσίας μπορεί επίσης να ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για ‘εκτοπισμό ή βίαιη μετακίνηση πληθυσμού’ σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι οι βίαιες μετακινήσεις είναι ευρέως διαδεδομένες ή συστηματικές», τόνισε η Ιόφε.

Η Λευκορωσία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη χώρα στην οποία θα μπορούσαν να μετακινηθούν νομίμως τα παιδιά επειδή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία έδωσε τη συγκατάθεσή της για τις μεταφορές αυτές των παιδιών, συμπλήρωσε η ίδια.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι Ουκρανόπουλα μεταφέρθηκαν στο λευκορωσικό σανατόριο Golden Sands στην περιοχή Γκόμελ και στο σανατόριο Ostroshitsky Gorodok και στον καταυλισμό Ντουμπράβα στην περιοχή του Μινσκ.

Οι μεταφορές παιδιών στη Λευκορωσία ήταν παράνομες και έγιναν κατά παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και του καταστατικού του ΔΠΔ, αναφέρει η έκθεση.

Μια πρώτη ομάδα περίπου 350 παιδιών έφτασε από την κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου και ακολούθησαν μια δεύτερη και μια τρίτη ομάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου και τα μέσα Οκτωβρίου, σημειώνει η έκθεση. Επιπλέον μεταφορές παιδιών έγιναν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023.

Δημοφιλέστερα

To Top