Ελλάδα

Λευτέρης Τσουκαλάς στον Δανίκα: Ο Ερντογάν νίκησε με το όραμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ενας από τους κορυφαίους πυρηνικούς μηχανικούς στον κόσμο είναι ο καθηγητής Λευτέρης Τσουκαλάς, με καταγωγή από τη Γαστούνη Ηλείας. Ενώ μεγάλωσε στην Ελλάδα, το ταλέντο του αναγνωρίστηκε στην Αμερική, όπου και αποφοίτησε από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Είναι από τους ανθρώπους που πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπερνικήσει την οικονομική κρίση, αν έκανε επενδύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Επί 40 και πλέον χρόνια είναι καθηγητής στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Περντού των ΗΠΑ, που κατά γενική ομολογία οδηγεί τις έρευνες στην τεχνολογία και την πυρηνική ενέργεια. Ο ίδιος έχει ταξιδέψει ως καλεσμένος σε συνέδρια σε άπειρα σημεία του πλανήτη. Εκτός των άλλων, είναι γνώστης των γεωστρατηγικών θεμάτων που απασχολούν το γήινο σύμπαν.

Μάλιστα έχει αναφερθεί στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας λέγοντας: «Είκοσι χιλιάδες τόνοι πετρώματος ορυκτού ουρανίου είναι γνωστά και διαπιστωμένα στο όρος Παγγαίο. Οπου υπάρχει χρυσός, υπάρχει ουράνιο. Αυτό είναι κανόνας. Οπου υπάρχουν μάρμαρα, υπάρχει ουράνιο. Το ουράνιο είναι αρχαίο στοιχείο, το αρχαιότερο που έχουμε και με το οποίο μετράμε την ηλικία της Γης».

Και κοντά σε όλα αυτά η χαρμόσυνη προφητεία του ότι με τη σύντηξη ο πλανήτης σε 20-30 χρόνια θα ευεργετηθεί με άφθονη, πάμφθηνη ενέργεια. «Πρόκειται για τη σύντηξη. Οπως και η σχάση, ένας τρόπος να αποδεσμεύσουμε τεράστιες ποσότητες πυρηνικής ενέργειας από τη μετάλλαξη υποατομικών σωμάτων. Τεράστιο επίτευγμα!».


tsoukalas-2
Σκηνή 1: «Ο Ερντογάν και η Οθωμανική Αυτοκρατορία»

«Η Τουρκία για τις ΗΠΑ είναι στρατηγικός και όχι ιμπεριαλιστικός αντίπαλος. Με άλλα λόγια, οι στρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, όπως πύραυλοι και πυρηνικά, είναι σε τέτοιο πλαίσιο που de facto την οδηγούν σε στρατηγικό ανταγωνισμό με τη Δύση. Σε αυτό που λέμε “strategic competition”. Δηλαδή την αναθεώρηση των κανόνων προς επιβολή νέων, δικών της κανόνων».

– Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διενεργήθηκαν οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία;

«Ακριβώς, αυτό το διακύβευμα των εκλογών. Δηλαδή το δίλημμα ήταν “μια Τουρκία μεγάλη παγκόσμια δύναμη με ό,τι θυσίες αυτό απαιτεί από τον λαό ή φτηνότερα κρεμμύδια, πατάτες, ζαρζαβατικά και όλα αυτά”. Προφανώς, η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει και συντάσσεται ενθουσιωδώς με το όραμα τής με κάθε θυσία Μεγάλης Τουρκίας. Οπως λέει και ο “Σουλτάνος” Ερντογάν: “Ο αιώνας της Τουρκίας”».

– Είχες προβλέψει τη νίκη του Ερντογάν.

«Δεν είμαι τουρκολόγος, αλλά με τον κοινό νου και τον ορθό λόγο. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μεγάλη δύναμη και έχει φροντίσει πολλά από τα στοιχεία που κάνουν μια χώρα μεγάλη δύναμη».


Tsoukalas__DSC_3043

– Ναι, αλλά πώς ο Ερντογάν παραμένει τόσα χρόνια στην εξουσία; Μήπως το πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι πατούσε σε δύο βάρκες, και με τη Δύση και με τη Ρωσία;

«Από τη Δύση παίρνει αυτά που θέλει. Ο Ερντογάν έχει πει την περίφημη φράση: “Η Δημοκρατία είναι ένα τραμ από το οποίο πρέπει να ξέρεις πότε να κατέβεις”. Δεν είναι αυτοσκοπός. Και φυσικά, πείθει τη Δύση, ειδικά τις ευρωπαϊκές χώρες, να επενδύσουν τρισεκατομμύρια, να γίνει η Τουρκία το manufacturing shop, να γίνει μια Κίνα δίπλα από την Ευρώπη. Πολυπληθής χώρα, περίπου κοντά στα 90 εκατομμύρια, σχετικά νέοι και αρκετά καλά μορφωμένοι. Οι Τούρκοι, όμως, μέσα στο βαθύ τουρκικό κράτος, ποτέ δεν απεμπόλησαν την ιδέα ότι είναι μια αυτοκρατορία. Και ο Ερντογάν βασικά λέει: “Θα ξαναγίνουμε αυτοκρατορία, θα γίνουμε το νέο χαλιφάτο”. Αυτό όμως δεν γίνεται μόνο με ρητορικά σχήματα. Εχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στην τεχνολογία. Η Τουρκία παράγει σχεδόν όλες τις λευκές συσκευές».

– Πυρηνικά έχει η Τουρκία;

Δημοφιλέστερα

To Top