Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε χθες την κυβέρνηση της Κούβας να «ενισχύσει» τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κυριότερο οικονομικό εταίρο της νήσου, αντί της Κίνας και της Ρωσίας.
«Γνωρίζω πως η Κούβα είναι το τρέχον διάστημα αντιμέτωπη, ειδικά στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό, στα καύσιμα, με πολύ δύσκολη κατάσταση (…) Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επιχειρηματολόγησε ο κ. Μπορέλ, που επισκέπτεται την Αβάνα ως αύριο Σάββατο.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θύμισε πως η ΕΕ είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της χώρας υπό κομμουνιστική κυβέρνηση: αντιπροσωπεύει το 32% του εξωτερικού εμπορίου της, «έναντι του 8% της Κίνας και του 8% της Ρωσίας», ενώ προσφέρει επίσης τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Κούβα, «παρ’ όλους τους περιορισμούς» που επιβάλλονται στη νήσο δυνάμει «του εμπάργκο» των ΗΠΑ, το οποίο εφαρμόζεται από το 1962, συνέχισε ο κ. Μπορέλ.
«Είμαστε πολύ πιο σημαντικοί από ό,τι άλλοι οικονομικοί παράγοντες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», επέμεινε, επαναβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να συνεχίσει να υποστηρίζει «τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» στη νήσο.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε εξάλλου πως ευελπιστεί «πριν από το τέλος του έτους» οι Βρυξέλλες και η Αβάνα να αρχίσουν «διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Μπορέλ ανήγγειλε βοήθεια 14 εκατομμυρίων ευρώ στον ιδιωτικό τομέα στην Κούβα.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ακόμη πως θα ήθελε να δει τις σχέσεις της Κούβας και των ΗΠΑ να «βελτιώνονται». Αλλά «για να βελτιωθούν, είναι απαραίτητο ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτούς που επιτέθηκαν σε μια χώρα, την Ουκρανία, χωρίς λόγο, αποσταθεροποιώντας τις οικονομίες του κόσμου ολόκληρου», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπορέλ έκανε τις τοποθετήσεις αυτές χονδρικά μια εβδομάδα μετά την υπογραφή συμφωνιών της Ρωσίας και της Κούβας σε διάφορους οικονομικούς τομείς και τη δήλωση του κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ πως η χώρα του «υποστηρίζει ανεπιφύλακτα» τη Μόσχα «στη σύγκρουσή της με τη Δύση».
Προχθές Τετάρτη η Κούβα ήταν ανάμεσα στις εννιά χώρες –στις υπόλοιπες οκτώ συγκαταλέγονταν η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Λευκορωσία– που τάχθηκαν στη Γενεύη εναντίον απόφασης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) που απαίτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού συστήματος υγείας. Το κείμενο εγκρίθηκε με 80 ψήφους.
Η Κούβα είχε προηγουμένως απόσχει σε δυο ψηφοφορίες επί κειμένων καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σήμερα ο κ. Μπορέλ θα συμμετάσχει, μαζί με τον κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες, στο κοινό συμβούλιο ΕΕ-Κούβας, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας συνεργασίας που υπογράφτηκε στην Αβάνα το 2016.