Πρόκειται για τις περιοχές με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, των πιο ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών, οι κάτοικοι των οποίων φαίνεται να λαμβάνουν τις αποφάσεις με βάση την ατομική τους κατάσταση, το συλλογικό βιοτικό επίπεδο της γειτονιάς τους, τις προοπτικές για την οικογένεια και τα παιδιά τους και όχι με ιδεοληψίες ή με το ρεύμα του λεγόμενου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Γι’ αυτό, άλλωστε, στις εκλογές του 2019 που κυριαρχούσε το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» η Κουμουνδούρου κατάφερε να διατηρήσει υψηλά ποσοστά και να είναι πρώτη εκλογική δύναμη.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι ψηφοφόροι των συγκεκριμένων συνοικιών θεώρησαν τότε ότι στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα θα έβρισκαν μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, ανάχωμα σε πιθανές αντιλαϊκές πολιτικές της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Τέσσερα χρόνια μετά η κατάσταση έχει πλήρως αναστραφεί. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε μεσοσταθμικά τα ποσοστά της κατά 5 με 6 μονάδες παίρνοντας την πρώτη θέση. Σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα η Ν.Δ. έφτασε στο 36%, αν και από τις εκλογές του 1996 δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταβαραθρώθηκε χάνοντας το 50% της εκλογικής του δύναμης. Στο Καματερό το κυβερνών κόμμα πήρε 7 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 18. Στην Αγία Βαρβάρα η Ν.Δ. σκαρφάλωσε στο 32% από σχεδόν 27% το 2019, με την αξιωματική αντιπολίτευση να πέφτει στο 24,4% από 43,5%. Την ίδια στιγμή σημαντική ενίσχυση των ποσοστών τους εμφανίζουν το ΚΚΕ, που κατατάσσεται τρίτο κόμμα, και το ΠΑΣΟΚ.
Τα ποσοστά των κομμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές αποτυπώνουν με πιο καθαρό τρόπο την επιβράβευση ή την ανοχή της πολιτικής στήριξης των πιο ευάλωτων που ασκήθηκε από την κυβέρνηση και την τιμωρία της ρητορικής που εκφράστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Καταδίκη που μεταφράζεται σε καταμερισμό των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της Ν.Δ., του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των πολιτικών επιστημών, οι ψηφοφόροι δεν πήραν τις αποφάσεις τους την τελευταία στιγμή πάνω από την κάλπη, αλλά ήταν μια συνειδητή και επεξεργασμένη απόφαση. Εκεί ενδεχομένως να οφείλεται και η σιωπηρή συμπεριφορά τους κατά την προεκλογική περίοδο που ερμηνεύτηκε λανθασμένα από κάποιους ως «βουβή διαμαρτυρία». Απόφαση που έλαβε υπόψη όλα όσα συνέβησαν την περασμένη τετραετία, όσα έγιναν την προηγούμενη δεκαετία, τις θέσεις των κομμάτων και την αξιοπιστία των αρχηγών τους. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι οι δύο βασικοί διεκδικητές του πρωθυπουργικού θρόνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, είχαν δοκιμαστεί. Ηταν γνώριμοι και είχαν κυβερνήσει.
Συγκρίθηκαν οι στρατηγικές των δύο κομμάτων. Αξιολογήθηκε η πολιτική της Ν.Δ. ως κυβέρνηση και η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέναντι στις αναπάντεχες εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας, του ενεργειακού κόστους και της πληθωριστικής πίεσης. Πρόκειται για κρίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως θηλιά για την εύθραυστη ελληνική οικονομία και λαιμητόμος για το πορτοφόλι της μεσαίας τάξης, ιδίως των πιο ευάλωτων.
Παρά ταύτα η ελληνική οικονομία θωρακίστηκε εμφανίζοντας θεαματική επίδοση ανάπτυξης σε σχέση με άλλες πιο ισχυρές χώρες και αναβαθμίστηκε από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, η ανεργία μειώθηκε, ενώ πολυεθνικοί κολοσσοί αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι κάτοικοι στο Πέραμα, στον Ασπρόπυργο και στον Σκαραμαγκά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές από τις χρόνιες παθογένειες του κράτους, είδαν όμως μεταξύ άλλων τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να επαναλειτουργεί. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις σε συνδυασμό με την υλοποίηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η στρατηγική της κυβέρνησης προκειμένου να διεκδικήσει τη δεύτερη τετραετία. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την αντιπολίτευση της καταστροφολογίας. Χαρακτήρισε τις συνέπειες της πανδημίας και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης ως «κρίσεις Μητσοτάκη». Εμφάνισε τον πρωθυπουργό ως πρόσωπο μειωμένης ενσυναίσθησης για τα πραγματικά προβλήματα της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας. Λοιδόρησε και καταψήφισε τα επιδόματα χαρακτηρίζοντάς τα «επιδότηση της αισχροκέρδειας». Γύρισε την πλάτη στη μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ υποστηρίζοντας ότι ευνοείται ο μεγάλος πλούτος, ενώ παράλληλα υιοθέτησε fake news για το Μεταναστευτικό.
Ομως, στο Αιγάλεω, η Ν.Δ. ανέβασε τα ποσοστά της κατά 5 μονάδες, φτάνοντας σχεδόν το 35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 39,9% του 2019 κατέρρευσε στο 23,2%. Να σημειωθεί πως ένα διαμέρισμα εικοσαετίας στο Αιγάλεω, 1ου ορόφου και 100 τ.μ., με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, πλήρωσε φόρο το 2021 ύψους 310,80 ευρώ. Το 2022, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ, πλήρωσε φόρο 220,50 ευρώ. Δηλαδή, ενώ η αξία του ακινήτου αυξήθηκε κατά 18%, ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 29%.
Στην Ελευσίνα, όπου ξεκίνησαν και πάλι τη λειτουργία τους τα ναυπηγεία, με το σύνολο του προσωπικού στη θέση του, η Ν.Δ. κατέγραψε άνοδο 7 μονάδων και ποσοστό 40,22%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε το 50% της εκλογικής δύναμης του 2019.
Ιδια εικόνα στο Πέραμα και τον Σκαραμαγκά, όπου επίσης τα τοπικά ναυπηγεία έβαλαν μπρος τις μηχανές τους. Στο Πέραμα η Ν.Δ. έπιασε 38,61%, εμφανίζοντας μικρή άνοδο. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 18,6% από 32,2% το 2019. Στην ίδια περιοχή το ΚΚΕ έπιασε διψήφιο (10,9%), ενώ άνοδο εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση.
Στον Δήμο Φυλής η Ν.Δ. πήρε 10 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 20, στην Οινόη το κυβερνών κόμμα έλαβε 40,7% από 27% το 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% από 42,5%. Στον Ασπρόπυργο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έπεσε στην 3η θέση με ποσοστό 14,5% (από 37,6% το 2019), κάτω από το ΚΚΕ που πήρε 10 μονάδες και σκαρφάλωσε στο 16%. Στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης που επλήγη από καταστροφικό σεισμό το 2021 η Ν.Δ. πήρε την πρωτιά με 32,41% οριακά μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε 30,5% (από 18,3% το 2019). Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 23,7% από 42,3% το 2019. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στον Δήμο Μαντρουδίου, Λίμνης και Αγίας Αννας στην Εύβοια που επλήγη από τις τεράστιες πυρκαγιές του 2021. Τότε η κυβέρνηση είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής για να μην επαναληφθεί τραγωδία αντίστοιχη του Ματιού. Ο κρατικός μηχανισμός προχωρούσε σε εκκενώσεις χωριών που κινδύνευαν από την πύρινη λαίλαπα, ενώ την επόμενη ημέρα συντάχθηκε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, αμφισβητούσε τη συγκεκριμένη στρατηγική, υιοθέτησε χυδαία συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, αλλά και σενάρια που μιλούσαν για εμπρησμούς προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα καμένα. Τελικά, στον συγκεκριμένο δήμο το κυβερνών κόμμα διατήρησε τα ποσοστά του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το 50% της εκλογικής του δύναμης.