Με δεδομένο πως οι εκλογές στη γείτονα χαρακτηρίζονται ίσως οι σημαντικότερες όλων στον πλανήτη, όπως έχουν αναφέρει διεθνή ΜΜΕ, το Bloomberg έρχεται με ανάλυσή του να προδιαγράψει το αποτέλεσμα και να δώσει προβάδισμα νίκης στον Τούρκο πρόεδρο. Όπως γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Ο Ερντογάν επιδιώκει να σφραγίσει τη νίκη στην εκλογική αναμέτρηση για την τουρκική προεδρία», ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας έχει ενισχύσει την εθνικιστική, συντηρητική ρητορική με τη βοήθεια μιας ισχυρής μηχανής μέσων ενημέρωσης.
Ο Ερντογάν, 69 ετών, αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ισχνή νίκη του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου για την προεδρία πριν από δύο εβδομάδες, στέλνοντας το νόμισμα σε νέα βουτιά και τα εταιρικά ομόλογα και τις μετοχές σε πτώση.
Οι δύο τους αντιμετωπίζουν τώρα ο ένας τον άλλον στον επαναληπτικό γύρο της Κυριακής, με τη δυναμική να βρίσκεται πίσω από τον εν ενεργεία πρόεδρο,αφού η κυβερνητική συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματός του AKP διατήρησε την πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 π.μ. τοπική ώρα και οι κάλπες κλείνουν στις 5 μ.μ., ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται λίγες ώρες αργότερα.
Η οικονομία
Ο Κιλιτσντάρογλου εστίασε την εκστρατεία του στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Τουρκίας μεταξύ των διεθνών επενδυτών, στον τερματισμό του αυταρχικού στυλ ηγεσίας και στην εξάλειψη της διαφθοράς από τους κρατικούς θεσμούς. Μια νίκη του θα σημάνει το τέλος της ντιρεκτίβας του Ερντογάν ότι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η μείωση και όχι η αύξηση των επιτοκίων. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται τώρα λιγότερο πιθανό και οι χρηματοπιστωτικές αγορές προετοιμάζονται για περισσότερο πόνο.
Η δύναμη του προέδρου φαίνεται να μην έχει μειωθεί από τη χειρότερη συμπίεση του κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες και τις κατηγορίες για αμέλεια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους τον Φεβρουάριο. Κέρδισε επίσης τα εύσημα των ψηφοφόρων για την ηγετική του θέση στην εξασφάλιση των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία και για το γεγονός ότι στάθηκε απέναντι σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η μηχανή ενημέρωσης του Ερντογάν
Όπως αναφέρει το Bloomberg, με τη βοήθεια μιας κρατικής μηχανής μέσων ενημέρωσης, ο Ερντογάν έσπειρε τη διαίρεση μεταξύ της συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας διπλασίασε την εθνικιστική, θρησκευτική ρητορική για να κινητοποιήσει τη βάση του και να φλερτάρει τους περιθωριακούς ισλαμιστές και τη δεξιά, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποτυγχάνει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Έπαιξε επίσης με την αποστροφή του εκλογικού σώματος προς τους ευρείς συνασπισμούς μετά την κατάρρευση των κυβερνήσεων τη δεκαετία του 1990.
Μια ανατροπή θα μπορούσε ακόμη να συμβεί, αλλά ο Ερντογάν έχει αναδειχθεί πιο πειστικός από τον Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με τον Can Selcuki, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων Istanbul Economics Research. «Αυτό έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και ο Ερντογάν έχει καταφέρει να εδραιώσει την εμπιστοσύνη όντας στην εξουσία για 20 χρόνια», είπε.