Δημοσιονομική ωριμότητα και ρεαλισμό «ψήφισαν» οι Έλληνες ψηφοφόροι, εκθέτοντας με την υπεύθυνη στάση τους, ακόμα και επιστήμονες οικονομολόγους των κομμάτων οι οποίοι κατάρτισαν τα προεκλογικά προγράμματα παροχών.
Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, οι πολίτες επέδειξαν την προτίμηση ή αποστροφή τους προς συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, προτάσεις και θέσεις που απασχόλησαν έντονα κατά την προεκλογική περίοδο, ή και τα προηγούμενα χρόνια. Προτίμησαν «μικρό καλάθι» και «δημοσιονομική υπευθυνότητα», όπως συνιστούσε προεκλογικά στα κόμματα το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή και προσωπικά ο επικεφαλής του, κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Ήταν όμως και η πρώτη φορά στα χρονικά (τουλάχιστον από το 2008 που ξέσπασαν η διεθνής και η ελληνική οικονομική κρίση) που μια κυβέρνηση όχι απλώς δεν καταποντίστηκε, αλλά ανέβασε τα εκλογικά ποσοστά της, για τα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε και την κατάσταση που παρέδωσε στην οικονομία!
Μαθήματα οικονομίας
Το πρώτο και βασικό «μάθημα Οικονομίας» που έδωσαν οι πολίτες στα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων -ενόψει και της δεύτερης κάλπης στις 25 Ιουνίου- ήταν ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις , δεν τα βλέπουν «όλα μαύρα» στην οικονομία. Η μηδενιστική τακτική έρχεται σε σύγκρουση μεν με τα οικονομικά δεδομένα και στοιχεία, αλλά και με την πραγματικότητα που βιώνει και (συγ-) κρίνει η ίδια η Κοινωνία.
Οι ψηφοφόροι προφανώς συνεκτιμούν και άλλα πράγματα, πέραν από την Οικονομία. Ούτε φυσικά η Ελλάδα ανέκτησε ξαφνικά το 1/3 της Οικονομίας της που χάθηκε μέσα από απανωτές κρίσεις.
Ειδικά όμως στα θέματα οικονομίας, ακόμα και όταν πολλοί έταζαν «όλα σε όλους», οι ψηφοφόροι επέδειξαν …σοφία, ωριμότητα αλλά και σπάνιο θάρρος, λέγοντας «όχι» σε ευχάριστες και δελεαστικές –πλην ίσως ανεδαφικές ή και επικίνδυνες ενδεχομένως- υποσχέσεις.