Με αποτέλεσμα να είναι «ευάλωτη η χώρα στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους». Στο πλαίσιο αυτό, «το μοντέλο της φθηνής ανάπτυξης έχει ημερομηνία λήξης και ήδη τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και έκανε λόγο για ανάγκη ριζικών τομών, ενός «ποιοτικού αναπτυξιακού άλματος» που χρειάζεται η χώρα για ένα παραγωγικό μοντέλο κλιματικά ουδέτερο και παραγωγικά καινοτόμο». Ταυτόχρονα, το κράτος πρέπει να συνεργαστεί ισότιμα με τον ιδιωτικό τομέα, να είναι ένα κράτος -στρατηγός, όπως είπε, εστιάζοντας στην ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στη διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε πέντε μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Τα 5 μέτρα για την Ανάπτυξη
· Ίδρυση Ταμείου βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών
· Αναβάθμιση του ΕΛΙΔΕΚ με τριπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων
· Ίδρυση Ταμείου χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
· Ίδρυση Ταμείου Ενεργειακής Δημοκρατίας
· Επανασύσταση δομής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης
Αχτσιόγλου: Ώριμη απόφαση στις 25 Ιουνίου
«Οι πολίτες καλούνται σε λίγες ημέρες να πάρουν μια ώριμη απόφαση» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας πως «μόνο όταν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα, μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα».
Η ΝΔ μας λέει ότι είμαστε σχεδόν μίζεροι, περιέγραψε η κ. Αχτσιόγλου, λέγοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι ζήτημα ψυχολογικής διάθεσης, είναι ζήτημα ρεαλισμού». Ωστόσο, «σε μια υπαρκτή πληθωριστική κρίση έγιναν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές» συμπλήρωσε η πρώην Υπουργός, παρατηρώντας πως έμειναν αμείωτοι οι έμμεσοι φόροι. Υπό αυτό το πρίσμα, προανήγγειλε ότι:
· Θεσπίζουμε κατώτατο μισθό 880 ευρώ