Πολιτική

Μήνυμα από Τσίπρα: Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και Τσακαλώτος ανέλυσαν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τη σκυτάλη της εξειδίκευσης του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος έλαβαν από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στελέχη της «νέας γενιάς», κατά την παρουσίαση των «επτά βημάτων για τη δίκαιη κοινωνία και την ευημερία για όλους». Εκκινώντας από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για μια «οικονομία πλουραλιστική», εγκαλώντας την ΝΔ για «φθηνή ανάπτυξη». Επιχειρώντας έναν απολογισμό της περασμένης τετραετίας, ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε μια «μονοσήμαντη ανάπτυξη» τουριστικών και συναφών επενδύσεων, στην έκρηξη του real estate, στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους δρώντες, στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ξένα κεφάλαια, αλλά και την επιστροφή της χώρας σε μια οικονομία εισαγωγών.


5907371

Με αποτέλεσμα να είναι «ευάλωτη η χώρα στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους». Στο πλαίσιο αυτό, «το μοντέλο της φθηνής ανάπτυξης έχει ημερομηνία λήξης και ήδη τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και έκανε λόγο για ανάγκη ριζικών τομών, ενός «ποιοτικού αναπτυξιακού άλματος» που χρειάζεται η χώρα για ένα παραγωγικό μοντέλο κλιματικά ουδέτερο και παραγωγικά καινοτόμο». Ταυτόχρονα, το κράτος πρέπει να συνεργαστεί ισότιμα με τον ιδιωτικό τομέα, να είναι ένα κράτος -στρατηγός, όπως είπε, εστιάζοντας στην ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στη διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε πέντε μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Τα 5 μέτρα για την Ανάπτυξη

· Ίδρυση Ταμείου βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών

· Αναβάθμιση του ΕΛΙΔΕΚ με τριπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων

· Ίδρυση Ταμείου χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

· Ίδρυση Ταμείου Ενεργειακής Δημοκρατίας

· Επανασύσταση δομής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Αχτσιόγλου: Ώριμη απόφαση στις 25 Ιουνίου

«Οι πολίτες καλούνται σε λίγες ημέρες να πάρουν μια ώριμη απόφαση» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας πως «μόνο όταν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα, μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα».

Η ΝΔ μας λέει ότι είμαστε σχεδόν μίζεροι, περιέγραψε η κ. Αχτσιόγλου, λέγοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι ζήτημα ψυχολογικής διάθεσης, είναι ζήτημα ρεαλισμού». Ωστόσο, «σε μια υπαρκτή πληθωριστική κρίση έγιναν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές» συμπλήρωσε η πρώην Υπουργός, παρατηρώντας πως έμειναν αμείωτοι οι έμμεσοι φόροι. Υπό αυτό το πρίσμα, προανήγγειλε ότι:

· Θεσπίζουμε κατώτατο μισθό 880 ευρώ

Δημοφιλέστερα

To Top