Ελλάδα

Κύμα συμπαράστασης για τον ιερέα που έντυσε παπαδάκια δύο κορίτσια – «Είμαστε με το φως του πατέρα Αλέξανδρου»

Την ώρα που το ποίμνιο του ιερέα Αλέξανδρου Καριώτογλου από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, συνεχίζει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την αργίας που τέθηκε προ ημερών ο αγαπημένος τους ιερέας, εξαιτίας της απόφασης του να ντύσει δυο νεαρά κορίτσια παπαδάκια, τα μηνύματα συμπαράστασης στο πρόσωπό του δεν έχουν τελειωμό.

Ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου δεν είναι μια απλή ή τυχαία περίπτωση κληρικού κι αυτό γιατί το γεγονός να χειροτονηθεί στα 66 του χρόνια λίγο μετά την συνταξιοδότηση του από το επάγγελμα του εκπαιδευτικού τον κάνει ξεχωριστό.

Για την απόφαση αυτή ο ίδιος σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο πρακτορείο “Ορθοδοξία” είχε πει: «Δεν ήταν δύσκολη η απόφασή μου να χειροτονηθώ στα 66 μου χρόνια. Το καλλιεργούσα στα 37 χρόνια που ήμουν στην εκπαίδευση αλλά δεν ήθελα να το κάνω. Γιατί δεν ήθελα να ‘‘δεσμευτώ’’ μέσα στην Εκκλησία και ταυτόχρονα να είμαι και καθηγητής. Για αυτό και όταν πήρα τη σύνταξή μου (ως καθηγητής) χειροτονήθηκα άμισθος κληρικός».


alexandros-kariotoglou

Ο ιερέας Αλέξανδρος Καριώτογλου
Ο πατέρας Αλέξανδρος θεωρείται μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στον θεολογικό χώρο και μια από τις πιο φωτεινές και προοδευτικές προσωπικότητες της εκπαίδευσης και της θεολογίας με πανελληνία αλλά και διεθνή αναγνώριση.

Σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Αποφοίτησε από το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Munster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Αφυπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Πειραιώς.
Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του “Ορθοδοξία και Ισλάμ” έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί”.

Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων, θεωρείται ότι προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με ένα σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής.

Aπο τις καινοτομίες του είναι ότι τελεί την Θεία Λειτουργία στην δημοτική γλώσσα ενώ είναι παντρεμένος από το 1973 με την Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου και πατέρας τεσσάρων παιδιών, της Κατερίνας, της Χρυσής, του Σταύρου και του Ηλία.

Πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης

Από την ώρα που τέθηκε σε αργία ο αγαπημένος ιερέας, η σελίδα του στο Facebook έχει γεμίσει από μηνύματα συμπαράστασης από κόσμο που τον γνώριζε αλλά και από άτομα που θαύμαζαν έργο του.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μήνυμα του θεολόγου Χρήστου Φραδέλλου ο οποίος απορεί για την αυστηρή τιμωρία της αργίας από τα καθήκοντα του την ώρα που τα περασμένα Χριστούγεννα κορίτσια ντύθηκαν παπαδάκια ξανά και ξανά σε εκκλησίες των Χανίων.

Δείτε την ανάρτησή του

Δημοφιλέστερα

To Top