Ανησυχία επικρατεί για τις τιμές φυσικού αερίου, λόγω της νέας ανόδου που σημείωσαν, με τους αναλυτές να διατείνονται ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει εκτονωθεί.
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν η ζήτηση στην Ευρώπη θα αυξηθεί αργότερα το καλοκαίρι, όταν οι χώροι αποθήκευσης θα φτάνουν τα όρια χωρητικότητάς τους.
Οι παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας και ο ζεστός καιρός στην Ευρώπη πυροδότησε ανησυχίες για τις προμήθειες εν μέσω καλοκαιριού, οι οποίες εντάθηκαν από την είδηση ότι η Ολλανδία πρόκειται να ανακοινώσει το κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου φυσικού αερίου της ηπείρου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 30% την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Απριλίου. Οι τιμές εκτινάσσονται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η κυβέρνηση της Ολλανδίας προσανατολίζεται στο κλείσιμο από την 1η Οκτωβρίου του εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Χρόνινγκεν, λόγω αυξημένων κινδύνων σεισμού. Οι ίδιες πηγές, που μιλούν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα, για να λάβει τα τελικές αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι οι προμήθειες LNG στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος, αλλά παραμένουν πολύ πάνω από τα εποχικά πρότυπα.
Το κοίτασμα
Το κοίτασμα υπήρξε βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και η ραχοκοκαλιά των ολλανδικών δημόσιων οικονομικών, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1963. Η τοποθεσία έχει προκαλέσει τεράστια τοπική αντίδραση μετά από εκατοντάδες σεισμούς μεγέθους έως και 3,6 Ρίχτερ και προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες σπίτια.
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκοπεύει να κλείσει το πεδίο το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 ανάλογα με τη «γεωπολιτική κατάσταση». Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές του περασμένου καλοκαιριού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει κάποιες ζημιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων του Χρόνινγκεν. Περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012, επειδή οι σεισμοί τα έχουν καταστήσει επισφαλή.
Η απόφαση για το κλείσιμο δεν είναι εντελώς αμετάκλητη, ανέφεραν οι πηγές. Εάν υπάρξει άλλη ενεργειακή κρίση ή ένας πολύ κρύος χειμώνας, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να ανοίξουν ξανά τα πηγάδια, είπαν. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να ανακαλέσει η κυβέρνηση την απόφασή της, ανάλογα με τις προβλέψεις.
Η ενεργειακή κρίση
Η Ευρώπη έχει βγει από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους με άφθονα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, τα οποία αρχικά παρείχαν μια αίσθηση ασφάλειας ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα καυσίμων πριν από τον επόμενο χειμώνα.
Έντονες διακυμάνσεις
Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται τελευταία στην αγορά του φυσικού αερίου, με τις τιμές να καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου, επαναφέρει την ανησυχία και θέτει τους traders προ μίας δύσκολης εξίσωσης με αρκετούς αγνώστους και ακόμα περισσότερες μεταβλητές: είναι η ενεργειακή κρίση αρκετά οξεία ώστε να δικαιολογεί την εισαγωγή πρόσθετων θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χαμηλής ζήτησης; Κι αν ναι πόσο LNG χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει υπερπροσφορά;