Ελλάδα

Ο χάρτης με τις 781 ελληνικές startups που θέλουν διεθνή καριέρα – Ποιο είναι το top10

Οπως σε έναν κήπο ανθίζουν λουλούδια δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, έτσι ανθεί και το ελληνικό οικοσύστημα startup. Οι νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις έφτασαν τις 781, με τους ιδρυτές -και τους επενδυτές- σε αυτές να μάχονται για να τις εξελίξουν στους επόμενους «μονόκερους».

Ενας ατέλειωτος χορός δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η φράση που μπορεί να περιγράψει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που συμβαίνει στον χώρο των ελληνικών startups. Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους παρουσιάζουν και εξελίσσουν πρωτότυπες, καινοτόμες ιδέες, οι οποίες δεν είναι ικανές μόνο να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο, αλλά και δίνουν ένα ισχυρό boost στην οικονομία της χώρας, καθώς εξελίσσονται σε βασικούς αναπτυξιακούς μοχλούς.

Θεωρείτε ότι ενδέχεται να πρόκειται για υπερβολές; Ο ιλιγγιώδης ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνουν, απλώνοντας τις δραστηριότητές τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γιγαντώνοντας τις αποτιμήσεις τους και προσελκύοντας επενδυτές, είναι ικανός να αποδείξει ότι το οικοσύστημα των startups είναι το next big thing για την οικονομία της χώρας. Και επειδή οι αριθμοί λένε την αλήθεια, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο report της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Dealroom.co και του Bulgarian Private Equity and Venture Capital Association, το 2017 η συνολική αποτίμηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έφτανε το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το περασμένο έτος ξεπέρασε τα 8,2 δισ.! Αυξήθηκε δηλαδή κατά 7,5 φορές σε αυτή την εξαετία, καθώς η εμφάνιση νέων ιδεών και η εξέλιξη των υπαρχουσών εταιρειών ανάγκασε τους επενδυτές να λανσάρουν διαρκώς νέα χαρτοφυλάκια για να συμμετάσχουν σε νέα funding rounds ώστε να μη χάσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Το ράλι και οι πρωταγωνιστές

Ολα δείχνουν ότι και για το 2023 το ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί το ελληνικό startup οικοσύστημα θα συνεχιστεί, καθώς ο ρυθμός προσέλκυσης επενδύσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του seed-stage fund Marathon Venture Capital, οι ελληνικές (περιλαμβάνονται και αυτές με Ελληνες ιδρυτές) νεοφυείς εταιρείες άντλησαν κεφάλαια που φτάνουν συνολικά τα 439 εκατ. δολάρια (το ποσό για όσες έχουν έδρα στην Ελλάδα είναι 153 εκατ. δολάρια). Αυτό έγινε σε 6 εξαγορές και 43 χρηματοδοτικούς γύρους από 61 επενδυτές.

Οι νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Eλλάδα συγκέντρωσαν τους πρώτους μήνες του 2023 χρηματοδότηση ύψους 162 εκατ. δολαρίων σε 25 γύρους από 33 επενδυτές, ενώ συμμετείχαν σε 5 ολοκληρωμένες συμφωνίες εξαγορών. Για startups με ελληνική καταγωγή και παρουσία στο εξωτερικό, αντίστοιχα, αντλήθηκαν 277 εκατ. δολάρια σε 18 γύρους από 28 επενδυτές, ενώ έγινε και μια εξαγορά.

Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι εάν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος, τότε αυτό θα φτάσει, την ερχόμενη πενταετία, τα 20 δισ. δολάρια! Παρ’ όλα αυτά, το τρέχον έτος θα αποτελέσει και έτος ξεκαθαρίσματος, καθώς οι ισχυρές και με γερές βάσεις startups θα επιβιώσουν, ενώ αυτές που δεν διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά θα αντιμετωπίσουν την απειλή της εξαφάνισης, λόγω των εξελίξεων στον χώρο της τεχνολογίας και της τραπεζικής, καθώς και του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς που θέτει τους επενδυτές σε στάση αναμονής.

Αλλωστε, διεθνώς, αυτή η περίοδος είναι μάλλον δύσκολη για τον κλάδο των startups λόγω της αλλαγής του οικονομικού κλίματος αλλά και των τραπεζικών σοκ που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες, με βασικότερη την κατάρρευση της τράπεζας που αποτελούσε, μεταξύ άλλων, τον βασικό χρηματοδότη χιλιάδων startups (μεταξύ των οποίων και αρκετών ελληνικών), της Silicon Valley Bank.


glossari_start-ups

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι από τις 781 ελληνικές startups μόλις οι 10 έχουν μέχρι σήμερα πετύχει αποτιμήσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, συνδέοντας το όνομά τους με κάποιες από τις σημαντικότερες επενδυτικές συμφωνίες που έλαβαν χώρα. Λογικό είναι ανάμεσά τους να βρίσκονται και οι πρώτοι «μονόκεροι», η Viva Wallet και η Skroutz, που έχουν πια ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ, καθώς και οι επόμενοι «μονόκεροι», αυτές δηλαδή που φλερτάρουν με την αποτίμηση του 1 δισ., καθώς βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτή, δηλαδή οι Blueground και Persado. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτές.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, όσο μεγαλώνει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες του για προσωπικό. Συνήθως, δε, αναζητούνται νέοι, πτυχιούχοι με συγκεκριμένη εξειδίκευση και, ως εκ τούτου, ανοίγονται θέσεις εργασίας – και μάλιστα καλά αμοιβόμενες.

Στην ουσία, οι ελληνικές startups παράγουν περισσότερες από 1 στις 4 (το 26%) νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από νεοφυείς επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη (για την περίοδο 2017-2022). Σύμφωνα με στοιχεία της Dealroom.co, λειτουργούν ως δημιουργοί ευκαιριών για ταλέντα (και) στη χώρα μας, καθώς ανοίγουν περισσότερες από 60 νέες θέσεις εργασίας ανά 100.000 κατοίκους στο εξεταζόμενο διάστημα.

Aνερχόμενος προορισμός η Ελλάδα

Δημοφιλέστερα

To Top