Πολιτική

Στεφανής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

«Το να υπηρετούμε σθεναρά την πατρίδα και τα εθνικά μας συμφέροντα επιβάλλει να δημιουργούμε, να ενισχύουμε και να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας, καθώς και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας, επ’ ωφελεία της προόδου και της ευημερίας» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, (Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Ιουνίου).

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής κατά τις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο, καλωσόρισε τη Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Σουηδία θα είναι παρούσα ως μέλος της Συμμαχίας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στο Βίλνιους. Παράλληλα, ο κύριος Στεφανής τόσο στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας όσο και στην Ομάδα Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία τόνισε ότι η ανάγκη για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να είναι επιτακτική, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στρατιωτική βοήθεια για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Παράλληλα, διατηρεί την ετοιμότητά της να συμμετάσχει ενεργά στο τεράστιο έργο της Διεθνούς Κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ανέφερε επίσης, ότι το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο για την Προστασία των Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση απειλών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επιπροσθέτως, ο κύριος Στεφανής τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το Σχέδιο Δράσης του ΝΑΤΟ για την αύξηση της ικανότητας αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής. Επισήμανε, όμως, ότι οι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να είναι συμπεριληπτικές και να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η επιβαλλόμενη συμμετοχή όλων των αμυντικών βιομηχανιών από κράτη της Συμμαχίας, οι οποίες δύνανται να συνεισφέρουν στη συλλογική προσπάθεια.

Αναφορικά με την αμυντική ενίσχυση και αποτροπή του ΝΑΤΟ, ο κύριος Στεφανής ανέδειξε την σημασία μιας προσέγγισης 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στη Συμμαχία και την κομβική σημασία του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι είναι ζωτικής σημασίας η ακλόνητη δέσμευση της Συμμαχίας για συλλογική άμυνα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης ΝΑΤΟ, και η πολιτική βούληση να προστατεύσει τα μέλη της, με βάση τις ιδρυτικές αρχές και αξίες και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα δέσμευση των Συμμάχων για επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ και τις επενδύσεις για πρόσκτηση οπλικών συστημάτων, Έρευνα και Ανάπτυξη άνω του 20%.

Συμμετείχε, επίσης, στην τελετή υπογραφής της τροποποίησης του Μνημονίου Κατανόησης για την Πολυεθνική Πρωτοβουλία Αποθήκευσης Πυρομαχικών (Multinational Ammunition Warehousing Initiative-MAWI), λόγω προσχώρησης τεσσάρων νέων Συμμάχων σε αυτήν (Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Λουξεμβούργο). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς ‘Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλλας,της Εσθονίας Χάννο Πεβκούρ και της Ιταλίας κ. Γκίντο Κροσσέτο κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Δημοφιλέστερα

To Top