Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) παρά το ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ δεν γυρνάει την πλάτη του στην Ευρώπη. Η φιλοδοξία μας είναι να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους, στη βάση των κοινών μας αξιών και της αμοιβαιότητας, όπως κάναμε και στην περίπτωση της Ουκρανίας, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του economist με θέμα Global Economy and Financial Services.
Ως προς τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας, ανέφερε ότι το 2021 οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγικό διμερές πλαίσιο συμφωνίας, απόδειξη της αμοιβαίας αποφασιστικότητας να επενδύσουμε στη μακροπρόθεσμη διπλωματική μας σχέση. Αυτή η συμφωνία δεν περιορίζεται, όπως είπε, στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, αλλά περιλαμβάνει εμπόριο, επενδύσεις, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμό, τουρισμό, ναυτιλιακά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον τουρισμό, ο Βρετανός πρέσβης σημείωσε ότι οι Αγγλοι τουρίστες το 2022 ξεπέρασαν τους Γερμανούς, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Επίσης μοιραζόμαστε, πρόσθεσε, τις ευθύνες ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ως ναυτικά έθνη πιστεύοντας στο ελεύθερο εμπόριο.
Μιλώντας για το ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, τόνισε ότι ο κόσμος, την προσεχή δεκαετία φαίνεται πως γίνεται περισσότερο πολύπλοκος και ασταθής και η οικονομία στρέφεται ανατολικότερα. Σ’ αυτόν τον ασταθή κόσμο χρειάζεται να συνεργαστούμε με τους συμμάχους, νέους και παλιούς, εναντίον αυτών που επιδιώκουν την αστάθεια.
Ο κ. Λοτζ μίλησε για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον βρετανικό και τον ελληνικό λαό και ακόμη ευρύτερα, αλλά και για τις επιπτώσεις των κυρώσεων.
Είδαμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα και το σοβαρό βάρος που ανέλαβαν οι ελληνικές οικογένειες, όπως και η άνευ προηγουμένου υποστήριξη της κυβέρνησης, είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις των σοκ που προκάλεσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πανδημία και ο πόλεμος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αν και η ισορροπία μεταξύ πληθωρισμού και δημοσιονομικής σταθερότητας είναι δύσκολη υπόθεση.
Ο Βρετανός πρέσβης είπε καλά λόγια για την πορεία της Ελλάδας και η Joan Hoey, αναλύτρια του Economist για την Ελλάδα που προηγήθηκε στο βήμα, τόνισε τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας και προεξόφλησε την πιθανότητα ανάδειξης στις προσεχείς εκλογές της Νέας Δημοκρατίας με ισχυρή πλειοψηφία, προκειμένου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ