Διεθνή

Γιατί ο Ερντογάν ζητά τώρα… φρένο στους εξοπλισμούς

Σε έναν αγώνα δρόμου αναζήτησης χρημάτων αλλά και εναλλακτικών πηγών προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχει αποδυθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το «πάνω χέρι» στην ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο.

Το πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και η άρνηση της Ουάσινγκτον να προμηθεύσει με σύγχρονα όπλα και ανταλλακτικά τον τουρκικό στρατό, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε το Κογκρέσο για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά και γενικότερα εξαιτίας της αποσταθεροποιητικής πολιτικής που ακολουθεί η γειτονική μας χώρα στη ΝΑ Μεσόγειο, έχουν αναγκάσει την Αγκυρα να στραφεί σε άλλες αγορές, όπως η Κίνα, η Ρωσία, ακόμη και το Ιράν, αναζητώντας πόρους και τεχνογνωσία, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει αλλά και να εκσυγχρονίσει το υπάρχον οπλοστάσιό της.

Αντίθετα, η χώρα μας, υλοποιώντας με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, κατάφερε όχι μόνο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, έπειτα από 15 χρόνια παγώματος των εξοπλισμών, αλλά και να αποκτήσει ποιοτική υπεροχή, ιδιαίτερα στον αέρα, ως απόρροια της αγοράς των 24 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, της αναβάθμισης 83 F-16 σε επίπεδο Viper, αλλά και της επικείμενης ένταξης των 5ης γενιάς μαχητικών F-35. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η ξαφνική προθυμία του κ. Ερντογάν, να συναντηθεί με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, προεξοφλώντας έτσι και την εκλογική αυτοδυναμία της Ν.Δ.


ERDOGAN_000_33E88EJ

Επειτα από πάμπολλες προσωπικές προσβολές αλλά και αρνήσεις να δει τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών ετών, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να παραμερίζει το δόγμα «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», επιδιώκοντας συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να του ζητήσει να βάλει φρένο στους ελληνικούς εξοπλισμούς. «Εχουμε ορισμένα πράγματα να πούμε. Ποια είναι αυτά; Κύριε πρωθυπουργέ, σταματήστε τους εξοπλισμούς. Πού το πάτε με αυτούς τους εξοπλισμούς; Η Αμερική συνεχίζει να σας δίνει άφθονα όπλα.

Τα παίρνετε επειδή η Αμερική σάς τα δίνει δωρεάν ή τα παίρνετε επειδή (η Αμερική) δεν θέλει χρήματα; Υποθέτω ότι θα μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα. Και να ξέρετε ότι είμαστε εδώ για να μειώνουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξάνουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ανατολιτικό παζάρι

Πέρα πάντως από την απόκτηση ελληνικής υπεροχής στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται εκνευρισμένος και από την αμερικανική στάση απέναντι στο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν δείχνουν, μέχρι ώρας τουλάχιστον, να ενδίδουν στο «ανατολίτικο παζάρι» που επιχειρεί να κάνει η Αγκυρα με στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις που υπάρχουν από το Κογκρέσο για την προμήθεια 40 νέων μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό ακόμη 80 σε επίπεδο Block 70/72 Viper, συνολικού κόστους 20 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, επί του παρόντος, ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να εκβιάζει τη Δύση, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, με τη χρήση βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με σκοπό να ανταλλάξει στο Βίλνιους τη θετική του απάντηση με την άρση του άτυπου αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων και ανταλλακτικών στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως εξακολουθεί na παραμένει στον αέρα, δεδομένου ότι η τετραμερής για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αγκυρα, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς εξοπλισμούς, η ανησυχία που υπάρχει στην Αγκυρα είναι ιδιαίτερα εμφανής τους τελευταίους μήνες και, σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ανάγκασαν την τουρκική πολιτική ηγεσία να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο Αιγαίο, υιοθετώντας ένα περισσότερο διαλλακτικό πλαίσιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας ήταν η πρώτη φορά που απασχόλησε ιδιαίτερα σοβαρά και το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο σε συνεδρίασή του στις αρχές του έτους έθεσε το συγκεκριμένο θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του.


ERDOGAN_000_33E883P

Δημοφιλέστερα

To Top