Το τρισδιάστατο βίντεο, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλεί δέος.
Δημιουργήθηκε από την ισπανική εταιρεία κινουμένων σχεδίων MetaBallStudios, απεικονίζει ένα θαλάσσιο τοπίο, ενώ κατεβαίνει στα ψηφιακά βάθη, περνά από διάφορα παγκόσμια ορόσημα, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας (93 μέτρα), τον Πύργο του Άιφελ (300 μέτρα) και τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα (828 μέτρα) ή φυσικά ορόσημα όπως ο πυθμένας του Νότιου Ωκεανού (3.270 μέτρα).
Τελικά, ο θεατής μεταφέρεται στα συντρίμμια του Τιτανικού, περίπου 3.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου οι διασώστες υποψιάζονται ότι το Titan έχει παγιδευτεί μετά την εξαφάνισή του την Κυριακή.
«Χρειαζόμαστε ένα θαύμα για να το εντοπίσουμε»
«Χρειαζόμαστε ένα θαύμα», λέει στο CNN ο δρ. Ντέιβιντ Γκάλο, Αμερικανός ωκεανογράφος που θεωρείται παγκοσμίως ως αυθεντία στις υποβρύχιες εξερευνήσεις, την ώρα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής ακτοφυλακής, τα αποθέματα οξυγόνου στο βαθυσκάφος «Titan» όπου επιβαίνουν πέντε άτομα, έχουν πιθανόν εξαντληθεί.
«Όσοι αναζητούν το εξαφανισμένο υποβρύχιο «χρειάζονται ένα θαύμα» για να το εντοπίσουν προτού εξαντληθούν τα αποθέματα οξυγόνου. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να συμβούν θαύματα», πρόσθεσε ο καθηγητής Γκάλο, στενός φίλος του Γάλλου εξερευνητή Πολ-Ανρί Ναρζολέ, που βρίσκεται μέσα στο βαθυσκάφος που έχει χαθεί από την περασμένη Κυριακή.
«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε συνεχώς το ρολόι και να προχωράμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είναι δύσκολο επειδή οι ωκεανοί είναι κατάμαυροι, μπορεί κανείς να αξιοποιήσει μόνο τους ήχους που ακούγονται», εξηγεί στο ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του CNN «This Morning».
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «είναι πολύ πιθανόν το βαθυσκάφος να διαλύθηκε σε κομμάτια προς τα μέσα. Να συνέβη, δηλαδή, μια ενδόρρηξη (implosion), κάτι που θα ήταν ολέθριο».
Κατά την άποψη του Αμερικανού ωκεανογράφου, δρ, Ντέιβιντ Γκάλο, εφόσον η επικοινωνία του «Titan» με το σκάφος υποστήριξης χάθηκε 1 ώρα και 45 λεπτά αφ’ ότου καταδύθηκε με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, «πιθανότατα προέκυψε κάποιο απρόοπτο εν μέσω της καθόδου του, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν περίπου 2 ώρες για να φτάσει στα συντρίμμια υπολείμματα του Τιτανικού. Άρα, κάτι συνέβη που προκάλεσε απώλεια επικοινωνίας ή και ισχύος στο Titan, προτού φτάσει στο ναυάγιο».
Οι ελπίδες που γεννήθηκαν την Τετάρτη
Οι ομάδες έρευνας και οι συγγενείς των πέντε επιβαινόντων αναθάρρησαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού λιμενικού ότι καναδικά πλοία άκουσαν ήχους από τον βυθό της θάλασσας.