Μπορεί η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά μεγαλύτερη του 22% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κλέβει την παράσταση από τα αποτελέσματα Επικρατείας του Υπουργείο Εσωτερικών για τις σημερινές εκλογές στο 97,06% της ενσωμάτωσης, ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ιστορική συγκυρία της οχτακομματικής Βουλής.
Στο… νήμα κατάφερε να μπει στη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 3,1% και έτσι για δεύτερη φορά στην ιστορία έχουμε Βουλή με οκτώ κόμματα. Η προηγούμενη οχτακομματική Βουλή ήταν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Από την άλλη, επτά κόμματα στη Βουλή είχαμε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι.
Το 2012 υπήρχαν ξανά επτά κόμματα, όταν είχαν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες είχε κερδίσει αμφότερες η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά και στη Βουλή είχαν εκλεγεί επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι το 2012 χρειάστηκαν να περάσουν 22 χρόνια και 6 εκλογικές αναμετρήσεις για να μπουν τόσα κόμματα στη Βουλή, καθώς η τελευταία φορά που εξελέγησαν 7 κόμματα ήταν το 1990, στις εκλογές που έγιναν στις 8 Απριλίου.
Το 1990 είχε εκλεγεί πρώτη η ΝΔ και ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, η κοινή κάθοδος βουλευτών ΠΑΣΟΚ/Συνασπισμού, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, το κόμμα Εμπιστοσύνη/Πεπρωμένο και η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.
Η πρώτη φορά που η Βουλή είχε 7 κόμματα ήταν το 1977, όταν είχαν εκλεγεί: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, ΚΚΕ, Εθνική Παράταξις, Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, Κόμμα Νεοφιλελευθέρων.