Επειτα από μία θεαματική στάση που έφερε τις δυνάμεις του σε απόσταση μικρότερη των 400 χιλιομέτρων από την Μόσχα, την υπαναχώρησή του και την εξορία του στην Λευκορωσία, εκκρεμεί ο ανακαθορισμός των σχέσεων του Γεβγκένι Πριγκόζιν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τι θα γίνει τώρα με τις επιχειρήσεις της Wagner στα εξωτερικά θέατρα, όπου η οργάνωση διαπρέπει στην εκμετάλλευση των τοπικών πόρων, την προστασία κυβερνήσεων, τον κυβερνοπόλεμο και τις κτηνώδεις πολεμικές επιχειρήσεις;
«Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις του επεισοδίου μπορεί να γίνουν αισθητές στην Μέση Ανατολή και την Αφρική», γράφει στο Twitter ο Ρομπ Λι (Rob Lee) του Foreign Policy Research Institute τονίζοντας ότι «μία βραχυπρόθεσμη συμβιβαστική λύση» είναι διαφορετική από μία «μακροπρόθεσμη λύση».
Η Μόσχα έχει ανάγκη την Wagner για να διατηρήσει την θέση της στις περιοχές όπου κύριο μέλημά της είναι η υπονόμευση της δυτικής επιρροής. Ομως, «η Wagner έχει ισχυρή παρουσία στην Αφρική (…). Το Κρεμλίνο θα επιτρέψει την συνέχιση των δραστηριοτήτων αυτών, αν ο Πριγκόζιν και η Wagner έχουν ως έδρα την Λευκορωσία;».
Ενα θέμα στο οποίο κανένας αναλυτής δεν απαντά με βεβαιότητα. «Αποτελεί μυστήριο. Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές αρχές θέλουν να κατανεμηθεί ό,τι συμβαίνει στην Αφρική και ό,τι συμβαίνει αλλού», συνοψίζει ο αμερικανός ειδικός Μάικλ Σούρκιν (Michael Shurkin) της 14°North Strategies που ειδικεύεται στην Αφρική. Τελικά, «η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό που κάνει η Wagner στην Αφρική αξίζει τον κόπο να συνεχισθεί διότι εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα», σχολιάζει.
Crowds gathered on the streets of Rostov to say goodbye to the Wagner Group, treating them like rockstars. pic.twitter.com/xar3A1j9XE
— Insane Reality Leaks (@InsaneRealitys) June 26, 2023
Ενα είναι βέβαιο: ο Πριγκόζιν και ο Πούτιν συζήτησαν αυτό το θέμα πριν καταλήξουν στην συμφωνία. Διότι η Wagner εξαρτάται από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που της παρέχει στρατιώτες, υλικό και όπλα στα θέατρα των δραστηριοτήτων της. Και η Μόσχα έχει ανάγκη την Wagner για να διατηρήσει την θέση της στις ταραγμένες αυτές ζώνες όπου κύριο μέλημά της είναι η υπονόμευση της δυτικής επιρροής.
Στην Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μισθοφόροι της Wagner –προερχόμενοι από την Ρωσία, από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και από την Συρία – έδρασαν ως «ειδικές δυνάμεις» στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων στο πλευρό του στρατού του Κρεμλίνου από το 2015. Σήμερα, παραμένουν παρόντες, σε μικρότερους αριθμούς, κοντά στις πετρελαιοπηγές, καθώς και στις επαρχίες Χάμα και Λαττάκεια.