Πρώτοι στο ερώτημα «μετά τον Αλέξη ποιος» θα κληθούν να απαντήσουν την ερχόμενη Τρίτη, αμέσως μετά την ορκωμοσία της Βουλής, οι 48 βουλευτές που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Θα αναδείξουν τον νέο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τα σενάρια για το ποιος θα είναι παίρνουν και δίνουν. Σύμφωνα με ένα από τα επικρατέστερα η ΚΟ θα πρέπει να κάνει μία μεταβατική επιλογή, ώστε ο νέος ηγέτης να αναδειχθεί μετά το συνέδριο και καθολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, ως μεταβατική επικεφαλής, ακούγεται η Όλγα Γεροβασίλη.
Δεν αποκλείεται, όμως, οι πραγματικοί διεκδικητές της αρχηγίας να επιδιώξουν να πάρουν το προβάδισμα, ώστε να είναι αυτοί που θα απαντούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο καιρό θα τρέχουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να φέρει απέναντι την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το βασικό ερώτημα -πέρα από τα πρόσωπα- είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε μία καθαρή λύση μακράς πνοής ή αν θα επιλεγεί μεταβατική λύση ή ακόμη και διαρχία. Συναφές είναι και το ερωτηματικό που υπάρχει δίπλα στην ικανότητα της Κουμουνδούρου να διατηρήσει την ενότητά της.
Για την ώρα, πάντως -και ακριβώς για αυτόν τον λόγο- οι περίφημες τάσεις/συνιστώσες του κόμματος δείχνουν να επιθυμούν την αποφυγή της αποφασιστικής σύγκρουσης. Ώστε να υπάρξει χρόνος για να αφομοιωθούν οι κραδασμοί από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις.
Στις σχετικές διεργασίες τα περισσότερα στελέχη δείχνουν να προτιμούν η οριστική εκλογή να γίνει στα κομματικά όργανα. Γεγονός που θα δώσει χρόνο και σε άλλα πρόσωπα, όπως η Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, να τοποθετηθούν. Με ενδιαφέρον αναμένεται και ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσουν την προτίμησή τους τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Στα κομματικά όργανα θα δοθεί και η μάχη για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην εκλογή νέου ηγέτη μακράς πνοής ή αν θα επιλεγεί η διαρχία.