Ελλάδα

Πανελλαδικές 2023: Τι δείχνει η «ακτινογραφία» των βάσεων μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών

Η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου και η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, αποτελούν τα δύο επόμενα στάδια για τους 73.220 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και τους 15.350 υποψήφιους από τα ΕΠΑΛ, μετά την ανακοίνωση των βαθμών στις Πανελλαδικές 2023.

Οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες, 29 Ιουνίου, αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ενώ ταυτόχρονα έγινε αποστολή και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων, σε όσους το είχαν αιτηθεί.

Η ανθρωπογεωγραφία των Πανελλαδικών

Σχετικά με την κατανομή του πλήθους των υποψηφίων, οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 ανά είδος Λυκείου και Ομάδα Προσανατολισμού/Τομέα, η συμμετοχή τους εμφανίζεται ως εξής:

  • 1ο Πεδίο – Ανθρωπιστικών Σπουδών: 18.990 υποψήφιοι
  • 2ο Πεδίο – Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας (Ε.Π. Θετικών Σπουδών): 13.239 υποψήφιοι
  • 3ο Πεδίο – Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας (Ε.Π.Σπουδών Υγείας): 13.940 υποψήφιοι
  • 4ο Πεδίο – Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: 26.696 υποψήφιοι
  • Πεδίο Μουσικών σπουδών μόνο: 355

Επισημαίνεται ότι το πλήθος των υποψηφίων ΓΕΛ/ΕΠΑΛ προκύπτει από τη συμμετοχή σε τουλάχιστον δυο πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (εκτός των Μουσικών Σπουδών).

Στατιστικά των επιδόσεων και πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Το υψηλό ποσοστό των υποψηφίων που γράφουν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, δεν αποτελεί έκπληξη για τις Πανελλαδικές: φέτος, ήταν το 55,95%. Στο μάθημα της Ιστορίας, κάτω από τη βάση του 10 έγραψε το 50,76% των υποψηφίων ενώ στο συγκεκριμένο μάθημα σημειώνονται και αρκετές βαθμολογικές αποκλίσεις μεταξύ των βαθμολογητών, η οποία αποδίδεται στον διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης και αξιοποίησης των πηγών. Όσο για τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, κάτω από τη βάση έγραψε στη Φυσική το 48%, στη Χημεία το 44,85% και στα Αρχαία, το 41,54%.

Σημαντικές διαφορές στις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι, δεν υπήρχαν. Τα στατιστικά στοιχεία, αναμφισβήτητα, δείχνουν μία τάση για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, ωστόσο οι προβλέψεις είναι επισφαλείς. Τόσο οι συντελεστές βαρύτητας ανά σχολή και τμήμα, όσο και η απουσία αποτύπωσης της κλιμάκωσης των μορίων, είναι οι βασικοί λόγοι.

Σύμφωνα με τις πιο «συγκρατημένες» προβλέψεις ανά επιστημονικό πεδίο, ωστόσο, θα μπορούσαν να καταγραφούν τα ακόλουθα:

Στο 1ο Ε.Π. – Ανθρωπιστικών Σπουδών:

Αναμένεται άνοδος των βάσεων. Διπλασιάστηκε ο αριθμός των αριστούχων στη Γλώσσα. Πολύ καλές ήταν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και στα Λατινικά. Στην Ιστορία, μειώθηκαν οι αριστούχοι ενώ στα Αρχαία κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα. Οι μέσες βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων είναι 11,73.

Όσοι μαθητές έχουν μέσες επιδόσεις μεγαλύτερες από 9,4, θα μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, θα βρουν δηλαδή σχολές όταν ανοίξουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Γιατί όποιος είναι κάτω από το βαθμολογικό πήχη του 9,4 δεν θα βρει σχολές και θα πρέπει να συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ).

Στο 2ο Ε.Π. – Θετικών Επιστημών:

Περισσότεροι οι φετινοί αριστούχοι και στα τέσσερα μαθήματα, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων στα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών. Για τις χαμηλόβαθμες σχολές, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η πορεία των βάσεων. Μικρές διαφορές διαπιστώνονται μεταξύ των φετινών και των περσινών επιδόσεων για όσους έπεσαν κάτω από τη βάση. Αξίζει να αναφερθεί πως ήταν πολύ λιγότεροι όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά. Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο πεδίο είχε νέα μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων σε αυτό κατά 991 άτομα.

Οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ήταν στο 12,3, επομένως όσοι έχουν βαθμολογίες, μεγαλύτερες από 9,9 θα μπορούν να «ανοίξουν» το μηχανογραφικό τους δελτίο και να βρουν καλές ευκαιρίες σπουδών.

Στο 3ο Ε.Π. – Επιστημών Υγείας:

Καλύτερες σε σχέση με πέρσι, οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία και στη Γλώσσα, χειρότερες στη Φυσική και στη Χημεία. Δεν αναμένονται διακυμάνσεις στις βάσεις, άρα ούτε και θεαματική άνοδος στις Ιατρικές – ίσως μόνο μία μικρή άνοδος, της τάξης των 30 με 50 μορίων. Αναμένεται, ωστόσο, πτώση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως στις Νοσηλευτικές. Στο συγκεκριμένο πεδίο, καταγράφηκε μικρή αύξηση των υποψηφίων, κατά 191 άτομα.

Δημοφιλέστερα

To Top