Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Μάχη για το μεταναστευτικό – Ψάχνουν συμβιβαστική λύση μετά το «όχι» Πολωνίας-Ουγγαρίας

Πυρετώδεις είναι για δεύτερη ημέρα οι διεργασίες στη Σύνοδο Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες με κύριο επίδικο το μεταναστευτικό μετά τα εμποδια που συνεχίζουν να βάζουν Ουγγαρία και Πολωνία για την έκδοση κειμένου συμπερασμάτων καθώς διαφωνούν με την αρχική συμφωνία των αρμόδιων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότειναν σημαντικές αλλαγές με βασικότερη το «πέναλτι» για χώρες που θα αρνούνται να δέχονται σε εθελοντική βάση μετανάστες στο έδαφός τους.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, της χώρας που μαζί με την Αυστρία πιέζουν για εύρεση λύσης, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Όπως σημειώνει το Politico η Μελόνι είναι κοντά και στους δύο συναδέλφους της παρά το γεγονός ότι η Ιταλία είπε «ναι» στη συμφωνία για το μεταναστευτικό που φαίνεται να έχει εξοργίσει Βουδαπέστη και Βαρσοβία.

«Χθες αυτό που ζήτησα είναι να αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Και τι άκουσα από την άλλη πλευρά; Ότι αυτό δεν μπορεί να αναφέρεται. Αν αυτό δεν γίνεται τότε αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλει να κάνει υποχρεωτική την διαδικασία αυτή» εξήγησε την διαφωνία του ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Τα σενάρια για το κείμενο συμπερασμάτων

Μολονότι η Σύνοδος Κορυφής των 27 δεν θα λάβει κάποια απόφαση επί της ουσίας για το μεταναστευτικό, η έκδοση του κοινού κείμενου συμπερασμάτων θα αποτελέσει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι έρχονται αλλαγές στο θέμα αυτό που έχει προκαλέσει εντάσεις και προστριβές στο εσωτερικό της ΕΕ.

Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο «λευκού καπνού» όσον αφορά το μπλόκο που έχουν στήσει Πολωνία και Ουγγαρία για το μεταναστευτικό εμφανίστηκε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ προσερχόμενος την Παρασκευή στη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αντί για κείμενο συμπερασμάτων με αναφορά στο μεταναστευτικό θα επιλεγεί μια δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Κατά τον Σλοβένο πρωθυπουργό στη δήλωση αυτή ο Μισέλ να αναφέρεται κυρίως στην συνεργασία με τις χώρες που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να μειωθούν τα κύματα μεταναστών προς την Ευρώπη, άποψη με την οποία κανείς δεν διαφωνεί στους «27».

Περιγράφοντας τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες ο Γκολόμπ είπε στο Politico ότι «η Ουγγαρία ήταν απόλυτα αποφασισμένη λέγοντας ότι δεν ψηφίσω κανένα κείμενο συμπερασμάτων. Δεν είχε, δηλαδή, στάση “ας το κάνουμε με κάποιον τρόπο” αλλά ήταν δεν θέλουμε καμία αναφορά στο μεταναστευτικό.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, χθες, Πέμπτη, υπήρξε πρόταση να υπάρξει παράγραφος στο κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο θα γινόταν αναφορά στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που έχουν Ουγγαρία και Πολωνία αλλά αυτή απερρίφθη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε τα ξημερώματα αποχωρώντας από τον χώρο της Συνόδου Κορυφής μετά τις πολύωρες (άκαρπες) διαπραγματεύσεις ότι η μάχη που γίνεται είναι κυρίως συμβολική: «Αν έχουμε κείμενο συμπερασμάτων θα είναι καλό, αν όχι δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα»

Τι προβλέπει η συμφωνία των υπουργών της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για το μεταναστευτικό που επετεύχθη πριν από μερικές ημέρες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ προβλέπει μετά από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας στο ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών:

-1ον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)
– 2ον Έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος – μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του.

12 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό στο «τραπέζι»

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν να καταλήξουν στο ακριβές ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην ΕΕ και παράλληλα να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδος των προσφύγων και η μετεγκατάσταση αυτών, εντός των κρατών -μελών της ΕΕ.

Τα κεφάλαια είναι πολλά. Πάνω από 10 δισ. ευρώ για τρίτες χώρες, όμορες δηλαδή της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να αποτρέψουν τις μετακινήσεις ανθρώπων που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και συνεπώς να τους κρατούν στα εδάφη τους, και άλλα 2 δισ. για την ενίσχυση των κρατών – μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα.

Τα κράτη – μέλη έχουν διαμοιραστεί σε αυτά που ζητούν αυστηρά μηνύματα κατά των όμορων κρατών που διευκολύνουν τις μεταναστευτικές ροές και σε αυτά που ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία. Για παράδειγμα η Γερμανία επιθυμεί όχι απλώς να δοθούν περισσότερα χρήματα σε γειτονικά κράτη, όπως η Τουρκία, που φιλοξενούν τεράστιο αριθμό μεταναστών, αλλά παράλληλα να δοθεί ως δέλεαρ στην Άγκυρα η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Το ζήτημα της Τουρκίας έχει ενδιαφέρον καθώς τα κράτη – μέλη της ΕΕ επιθυμούν μεν μια καλύτερη συνεργασία με τον πρόεδρο Ερντογάν, θέτουν δε ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Αθήνα και την Λευκωσία.

Δημοφιλέστερα

To Top