Πολιτική

Εντός Ιουλίου τα χρίσματα της ΝΔ για περιφέρειες και μεγάλους δήμους – Ο Μητσοτάκης στη μάχη της καθημερινότητας

Οι εκλογές τελείωσαν… ζήτω οι εκλογές. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τις διεργασίες στον άξονα Μεγάρου Μαξίμου – ΝΔ, καθώς η καθαρή νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές δεν σημαίνει και την ολοκλήρωση των εκλογικών προετοιμασιών, καθώς στον άμεσο ορίζοντα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στο γαλάζιο επιτελείο, ο στόχος είναι να έχουν κλείσει οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν τις επόμενες δύο με τρεις (το πολύ) εβδομάδες και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τα χρίσματα της ΝΔ στις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και δηλώσεις στήριξης για τους μεγάλους δήμους της χώρας. Η προετοιμασία, άλλωστε, ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε και ευρεία σύσκεψη, όπου τέθηκαν οι πρώτες προτεραιότητες και εκκρεμεί να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι «νεκρός μήνας», αλλά στο τέλος του πρέπει να κατατεθούν οι συνδυασμοί, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σχετικά άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 17:30 χθες το απόγευμα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ο «μπαρουτοκαπνισμένος» πρώην δήμαρχος και νυν βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης μαζί με τον αναπληρωτή γραμματέα Μένιο Κορομηλά. Ο κ. Χατζηδάκης κρατούσε… λευκούς φακέλους και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη, τον γενικό διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή και τον γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος Στέλιο Κονταδάκη για τον άμεσο προγραμματισμό ενεργειών.

Οι τρεις εκκρεμότητες στις περιφέρειες

Κοιτώντας τον χάρτη, η ΝΔ ως τώρα μοιάζει να έχει τρεις βασικές εκκρεμότητες: την περιφέρεια Πελοποννήσου, την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Κατά τα άλλα, δεδομένο είναι η στήριξη σε οχτώ εν ενεργεία περιφερειάρχης, ήτοι: στον Γιώργο Πατούλη (Αττικής), στον Απόστολο Τζιτζικώστα (Κεντρικής Μακεδονίας), στον Γιώργο Χατζημάρκο (Ν. Αιγαίου), στον Φάνη Σπανό (Στερεάς Ελλάδας), στον Κώστα Αγοραστό (Θεσσαλίας), στον Αλέκος Καχριμάνη (Ηπείρου), στον Νεκτάριου Φαρμάκη (Δυτ. Ελλάδας), στον Γιώργο Κασαπίδη (Δυτ. Μακεδονίας) και στον Χρήστο Μένιο (Αν. Μακεδονίας-Θράκης). «Κλειδωμένη» πρέπει επίσης να θεωρείται και η γαλάζια στήριξη στον «ισόβιο» περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Από εκεί και μετά, αρχίζουν οι καραμπόλες. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είναι σε τροχιά ρήξης με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ δυνατά έχει παίξει το όνομα του «σαμαρικού» βουλευτή Κώστα Βλάσση. Το ζήτημα δεν έχει λήξει υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, ενώ εσχάτως ακούγεται και η λογική της «ενδιάμεσης λύσης», με ένα τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το όνομα που «παίζει» είναι αυτό του στελέχους επιχειρήσεων Δημήτρη Πτωχού, άλλοτε στελέχους του Μαξίμου επί Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ερείσματα στο Μέγαρο Μαξίμου και γνωρίζεται καλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο Βόρειο Αιγαίο αναζητείται αντίπαλον δέος στον περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη. Έχουν ακουστεί τα ονόματα του στρατηγού και μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του πρώην υπουργού Κωστή Μουσουρούλη, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύει και ο πρώην δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Τίποτα, όμως, δεν έχει κλείσει.

Παρόμοια κατάσταση και στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί προσωπική σχέση με την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα. Για την υπόθεση αυτή θα υπάρξουν μετρήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ δεν υπάρχει πληθώρα στελεχών προς επιλογή.

Οι Δήμοι

Στους Δήμους, η λογική είναι πιο απλή για τη ΝΔ: απευθείας στήριξη σε μεγάλους δήμους και πολύ χαλαρότερη σε μικρούς, με δεδομένο ότι με τον νέο εκλογικό νόμο δεν υπάρχει η προϋπόθεση του 50+1% για την εκλογή δημάρχου. Στην Αθήνα, τη στήριξη θα λάβει ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αν και υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με τον πρώην υπουργό Γιώργο Ορφανό, ο οποίος κατεβαίνει εκ νέου και είχε συναντηθεί προεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Στον Πειραιά δεν διαφαίνεται αντίπαλη υποψηφιότητα απέναντι στον Γιάννη Μώραλη, ενώ για την Αχαϊα ακούγεται το όνομα του βουλευτή Ιάσωνα Φωτήλα, αν και μπορεί εν τελεί να προκριθεί η λογική μιας αμιγώς τοπικής, αυτοδιοικητικής υποψηφιότητας απέναντι στον ισχυρό δήμαρχο του ΚΚΕ Κώστα Πελετίδη.

Η μάχη της καθημερινότητας

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, εστιάζει στη μάχη της καθημερινότητας. Την πόρτα του Μαξίμου πέρασε χθες γύρω στις 17:00 ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, όποιος έχει αναλάβει την δύσκολη αποστολή της ψηφιοποίησης της Παιδείας. Στις 18:00 έφτασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου, με τον κ. Γεωργιάδη να έχει ήδη κάνει πρεμιέρα με παρεμβάσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε τουριστικούς προορισμούς. Ο κ. Γεωργιάδης σχεδιάζει να φέρει άμεσα ρυθμίσεις για την απλοποίηση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προς διευκόλυνση της χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σήμερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο υπουργείο Υγείας, όπου θα έχει συνάντηση με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα, καθώς η υγεία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του, με άμεσο στόχο την δρομολόγηση προσλήψεων, τη μείωση του χρόνου απόκρισης του ΕΚΑΒ και την ενδυνάμωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Τέλος την Παρασκευή θα βρεθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου θα δει τον Βασίλη Κικίλια με θέμα τον αντιπυρικό σχεδιασμό.

Δημοφιλέστερα

To Top