Πολιτική

Αισιοδοξία Χριστοδουλίδη για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σήμερα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, αν και το Κυπριακό δεν αποτελεί θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου.

«Το κυρίαρχο θέμα και εκείνο που θα επικρατήσει (στη Σύνοδο) είναι το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «από κει και πέρα, στο περιθώριο, στις συναντήσεις του κ. Ερντογάν, όχι μόνο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ναι, θα τεθεί το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο και αυτής της εξέλιξης που υπάρχει, της πρωτοβουλίας μας για πιο ενεργό ρόλο από πλευράς της ΕΕ».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη μετάβαση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το πρωί υπήρξε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, ενώ υπενθύμισε ότι εκεί βρίσκεται και ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου.

«Την ίδια στιγμή γίνονται διεργασίες και ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τη συζήτηση που θα γίνει με αφορμή την παρουσίαση από τον κ. Στιούαρτ (Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ) των δεδομένων των τελευταίων έξι μηνών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει έντονη κινητικότητα και στο επίπεδο του ΟΗΕ και στο επίπεδο της ΕΕ, την ερχόμενη βδομάδα είναι και η συνάντηση στη Λιθουανία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια «για συγχρονισμό αυτών των εξελίξεων και των γεγονότων, με Ηνωμένα Έθνη και ΕΕ, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, διότι το Κυπριακό δεν θα συζητηθεί στο ΝΑΤΟ, για να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλίων».

Επίσης, σε ερώτηση για την απαίτηση της Τουρκίας να μην αναφέρεται η Κύπρος με το όνομα της στους χάρτες του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο με συντεταγμένες και ερωτηθείς τι κάνει η Κυβέρνηση για αυτό, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «αυτή είναι η θέση της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή, τόσο άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και η Γραμματεία του ΝΑΤΟ, έχουν προτείνει άλλες λύσεις, άλλες εισηγήσεις, να δούμε που και ποια θα είναι η κατάληξη».

Επεσήμανε ότι «σίγουρα υπήρξε αντίδραση, όχι από εμάς, δεν είμαστε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με ενέργειες μας προς φιλικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και φυσικά την Ελλάδα, τόσο προς τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος».

Δημοφιλέστερα

To Top