Πολιτική

Βουλή – Γεωργιάδης: «Kόφτες» στις παρακρατήσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους – Θα «ξεμπλοκαριστούν» οι συνταξιοδοτήσεις των οφειλετών

Τη θέσπιση ορίων (κόφτες) ώστε να μην υποστούν ζημία με τη νέα φορολογική παρακράτηση οι συνταξιούχοι που εργάζονται, εξήγγειλε ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Παράλληλα τόνισε ότι θα επανεξεταστούν οι διατάξεις που «μπλοκάρουν» τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ που είναι κυρίως ελεύθερη επαγγελματίες.

Αναφερόμενος επίσης στην επαναφορά των τριετιών για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό , ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι « στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, προκειμένου σε 1-1,5 χρόνο να επιστρέψουμε δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων

Κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν υψηλά κέρδη να επιστρέψουν το μερίδιο που αναλογεί στους εργαζόμενους, αυξάνοντας τους μισθούς.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά με τις εικόνες ντροπής για τις συνθήκες εργασίας ιδίως στον τουρισμό, είπε ότι θα επιδιώξει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας καθώς και ασφάλεια σε κλάδους με υψηλή επικινδυνότητα όπως είναι ο κλάδος των ντελίβερι.

Τέλος , είπε ότι τον οκτώβριο θα προωθηθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμο για τις αλλαγές , φορολογικές, θεσμικές και ελεγκτικές στη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων.

Αναλυτικά : Δρομολογείται η κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Αντί του πέναλτι θα επιβάλλεται ένας έξτρα μικρός φόρος επί του δηλωθέντος εισοδήματος από την εργασία του συνταξιούχου. Το ύψος της φορολογικής σφήνας δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για 10%-30 %. Ο έξτρα φόρος θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%

« Δεν πρέπει να τιμωρούμε του συνταξιούχους που εργάζονται είτε για να ενισχύσουν το εισόδημά τους είτε για να νιώθουν ενεργοί πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι « Δε θα βγει χαμένος κανένας συνταξιούχος όπως δείχνουν ορισμένα προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Θα ορίζουμε «κόφτες» ώστε να μην υποστεί κανείς ζημία.»

Λίφτιγκ στις διατάξεις που μπλοκάρουν τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών , θα εξετάσει άμεσα ο υπουργός εργασίας ώστε να αρθεί η αδικία που για και για ένα ευρώ ακόμα κλείνει η πόρτα προς τη συνταξιοδότηση .

Σήμερα , προϋπόθεση καταβολής της σύνταξης είναι ο δικαιούχος να μην έχει χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ. Εάν όμως πρόκειται για ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το αντίστοιχο όριο είναι τα 6.000 ευρώ. Εάν υπάρχει οφειλή σε περισσότερους του ενός φορείς, τότε πάλι το όριο είναι τα 20.000 ευρώ. Η οφειλή που προκύπτει από εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης προστίθεται στο όριο των 20.000 ευρώ.

Για περιπτώσεις όπου η οφειλή είναι μεγαλύτερη των ορίων τότε ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό. Η εξόφληση πρέπει να πραγματοποιείται εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής.

Αν ο ασφαλισμένος που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό από το χρέος του εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός διμήνου από τη γνωστοποίησή του, τότε η σύνταξή του θα ξεκινήσει να καταβάλλεται την πρώτη μέρα από τον επόμενο της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Εάν όμως ο αιτών δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξής του ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησης αυτού του ποσού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση περίπου 22.000 είναι οι απορριπτικές αποφάσεις συνταξιοδότησης που έχουν εκδοθεί φέτος λόγω οφειλών πάνω από 20.000 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο ο ΕΦΚΑ δεν έχει κάνει εκκαθάριση και δεν έχει στείλει ειδοποίηση με την οφειλή. Έτσι για παράδειγμα μπορεί ο ασφαλισμένος να οφείλει μόνο 2.000 τα οποία έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ ή να έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και η αίτησή του να προχωρήσει κανονικά. Αντ΄αυτού τον υποχρεώνουν να υποβάλλει εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης όταν τακτοποιήσει τις οφειλές του.

Δημοφιλέστερα

To Top