Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση για περίπου μια εβδομάδα και ο σχεδιασμός είναι να έχει ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές.
Επισήμανε ότι για να «περάσει» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια νέα διαδικασία, αλλά για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διατηρούν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η κ. Κεραμεως απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους βουλευτές προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας το ιστορική ευκαιρία και ευθύνη του κάθε βουλευτή για να σταλεί μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό.
Πρόσθεσε ότι σε αυτό πλαίσιο η κυβέρνηση θα κάνει επαφές με όλα τα κόμματα.
Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών είναι η επιτάχυνση του συστήματος προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και σε αυτό το πλαίσιο θα έχει αύριο νέα συνάντηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Τι προβλέπει και τι καταργεί η ρύθμιση
Η πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ το 2021 και πιθανότατα θα επαναθέσει σε δημόσια διαβούλευση σήμερα έχει ως εξής:
Εως τις 17 Ιουλίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί εως το τέλος του μήνα και εφόσον λάβει την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία θα καταργηθούν οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού που ορίζουν ότι οι εκλογείς πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Τι ψήφισαν οι Έλληνες του Εξωτερικού