Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητησε διαφορετική αντιμετώπιση των αμυντικών δαπανών στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Την ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι δαπάνες των εθνικών κρατών στην Άμυνα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Λεττονό πρωθυπουργό, Krišjānis Kariņš από τη Ρίγα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σχολίασε πως κατά την εισήγησή του ο ομόλογός του ανέφερε την ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα. «Θεωρώ ότι αυτή είναι μια αντίληψη που συμμερίζονται όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Αναλύοντας σχετικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι επίσης σημαντικό να ασχοληθούμε ξανά με το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζουμε τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι οι αμυντικές δαπάνες «δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία» διότι πρόκειται για τον έναν τύπο δαπάνης που μας επιτρέπει να παραμένουμε ελεύθεροι και να ευημερούμε ως ελεύθερες κοινωνίες».

Όπως δε τόνισε, «καθώς όλοι θα διαθέτουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα, η ευρωπαϊκή διάσταση της αμυντικής συνεργασίας, και εντός της «ομπρέλας» του NATO, γίνεται κατά τη γνώμη μου όλο και σημαντικότερη».

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρίγα:


Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λετονία

Ευρωπαϊκό πρόβλημα η μετανάστευση – Άδικο να κατηγορούμαστε ότι δεν σώζουμε ζωές

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία» αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, θέμα βέβαια που θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Τόνισε, ότι και οι δύο χώρες ελπίζουν στη γρήγορη εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και στάθηκε στην αναφορά που είχε κάνει προηγουμένως ο Λετονός πρωθυπουργός στην ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της χώρας του.

Υπογράμμισε ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά γιατί ακριβώς διαφέρουν από άλλες δαπάνες και τόνισε τη σημασία της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν και αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό και οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα βέβαια για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και να αναζητήσουμε μια κοινής αποδοχής και κατανόησης ευρωπαϊκή φόρμουλα.

«Το μεταναστευτικό» τόνισε «είναι ένα θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα να επωμίζονται μόνες το βάρος της φύλαξης περασμάτων όπως αυτό της Μεσογείου ή και να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ζωές, όταν καθημερινά οι αρχές τους δίνουν τη μάχη αυτή στη θάλασσα ενάντια στους διακινητές που ευθύνονται για κάθε τραγωδία».

Επανέλαβε ότι «όσο λιγότερα πλοία προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο τόσο λιγότερες πιθανότητες είναι να έχουμε ανθρώπινες τραγωδίες» και επεσήμανε ότι «έχουμε σπάσει το μοντέλο των διακινητών στη θαλάσσια διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που πρέπει να κάνουμε και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

«Έχουμε τώρα πολύ καλύτερη αμοιβαία κατανόηση ο ένας για τις θέσεις του άλλου σχετικά με σειρά γεωπολιτικών θεμάτων», τόνισε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή άλλωστε είναι η έννοια της συμμετοχής στην ΕΕ ή και στο ΝΑΤΟ.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις:


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Λετονίας Krišjānis Kariņš

Κάρινς: Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση και πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο

Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, επεσήμανε μεταξύ άλλων: Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα βρεθούμε στο Βίλνιους και θα μιλήσουμε κι εκεί για σειρά σοβαρών ζητημάτων. Συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογή του και επεσήμανε ότι έχουμε μια κοινή προσέγγιση για τη συνέχιση στήριξης της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας και τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ της, κάτι που ελπίζει να καταφέρει από την επόμενη χρονιά.

Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση και πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής μας συμμετοχής τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. Πρόκειται, να σημειωθεί, για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Λετονία την τελευταία εικοσαετία.

Δημοφιλέστερα

To Top